Британският милиардер Ричард Брансън представи прототип на нов свръхзвуков самолет, който ще намали наполовина времето за пътуване по въздух. Така например от Лондон до Ню Йорк ще може да се стига само за три часа и 15 минути.

Моделът XB-1, наричан още "Baby Boom", ще бъде най-бързият граждански самолет, като Брансън обещава, че той ще предлага "достъпни" и бързи пътувания.

Първите полети на летателната машина ще започнат не по-рано от 2023 година, като цената на билет от Лондон до Ню Йорк ще бъде 2500 долара.

XB-1 трябва да развива скорост от 2,2 маха или около 2335 километра в час, което го прави с 10% по-бърз от спреният преди години от движение Concorde и 2,5 пъти по-бърз от обикновените пътнически самолети.

Разработваният съвместно от Boom и Virgin Galactic "Baby Boom" обаче няма да е единственият, който ще се движи с подобна скорост.

Още през миналата година компанията Aerion обяви, че работи върху свой свръхзвуков модел AS2. Неговите тестови полети трябва да започнат през 2021 година, като машината ще лети с по-малка скорост - около 1800 километра в час.

Докъде стигна проектът за наследника на Concord - свръхзвуковият самолет AS2? (ВИДЕО)

Докъде стигна проектът за наследника на Concord - свръхзвуковият самолет AS2? (ВИДЕО)

Производителят Aerion търси доставчик на двигателите за летателните машини