Миналия ноември американският авиопроизводител Aerion обави, че търси място за първата си фабрика. Тогава стана ясно, че компанията планира да възроди идеята за Concord, като в рамките на 6 години пусне свой модел свръхзвукови самолети.

Година по-късно от Aerion, който е собственост на тексаския милиардер Робърт Басс, се похвалиха с напредък по своя проект. Една от големите крачки е да бъде избран доставчик на двигатели за летателните машини и по думите на супербогаташа той трябва да стане ясен в началото на 2017-а.

"Aerion вече постигна сериозен прогрес. Ще отделим обаче колкото е необходимо време, за да изберем най-добрите части за самолетите", коментира главният изпълнителен директор на фирмата Дъг Николс, цитиран от Bloomberg.

Вече е ясно и името на наследника на емблематичния Concord - AS2. Той ще е първият свръхзвуков самолет за граждански полети, след като европейският модел беше спрян от движение през 2003 година.

От Aerion имат споразумение с Airbus за партньорство в създаването на дизайна и производството на модела.

Супермодерният аероплан ще лети с по-ниска скорост, когато е близо до земята, заради прекалено силния шум, който издава. Когато прекосява океани обаче той ще развива скорост от 1,5 маха, което е с 1,5 пъти по-бързо от скоростта на звука или иначе казано ще лети с 1800 км. в час.