Отхлабен клапан в системата за стартиране на капсулата на SpaceX предизвика експлозия по време на тестовете преди три месеца. Това наложи поправяне и промяна на дизайна, което направи невъзможно да се осъществи полет с астронавти, който по план бе предвиден за тази година.

Несполучливият опит от 20-и април във военновъздушната база Кейп Канаверал унищожи капсулата Crew Dragon на SpaceX, пише Bloomberg. Това забави намеренията на компанията на Илън Мъск. Относно създаването на капсулата и осъществяването на полет, SpaceX има договор да превози астронавти на NASA до Международната космическа станция.

Провалените тестове са удар и върху правителството на САЩ, което иска да осъществи полет с хора до Космоса без да разчита на руска помощ.

От компанията са казали, че експлозията се дължи на разхлабения компонент, който е позволил на окислител да навлезе в тръбите с високо налягане.

Инцидентът е бил сериозно забавяне за комерсиалната програма на НАСА, в която SpaceX и Boeing се конкурират коя от двете първа ще изпрати астронавти до Международната космическа станция. По план и двете компании трябваше да осъществят два тестови полета - един без и един с хора до края на годината. Но графикът се промени и за двете, като мисиите трябва са предвидени за 2020 година.

"Не мисля, че е невъзможно, но е става изключително трудно", коментира за полета с астронавти вицепрезидентът на SpaceX Ханс Коенгсман.

SpaceX завърши първия си тестови полет до космическата станция през март, а Boeing трябва да завърши своя през това лято.

SpaceX направи първия успешен търговски полет с най-мощната ракета в света

SpaceX направи първия успешен търговски полет с най-мощната ракета в света

Тя е доставила първата пратка успешно в Космоса