За първи път от началото на войната в Украйна военновъздушните сили на Киев получават допълнителна техника - Полша, а след нея и Словакия обявиха, че ще предоставят своите изтребители МиГ-29 на нападната от Русия страна. Този сюжет има както военен, така и политически и икономически аспект и носи много отговори за бъдещето на Европа.

Контекст: МиГ-29 е многоцелеви изтребител, разработен през 70-те години в СССР. Може да се използва за отбиване на противникови въздушни атаки или за нанасяне на удари по земни цели с високоточно оръжие. Наличните в Европа бройки са доставени през 80-те и са сравними по способности с ранните модификации на американския F-16. Полша разполага с 28 бройки, Словакия - с 13.

МиГ-29 е основният изтребител на украинските ВВС. Според FlightGlobal към края на 2022 г. нападнатата от Русия страна има 43 самолета от този тип, което го прави и най-многобройния в инвентара на военновъздушните сили. Затова и още от миналата пролет украинското политическо и военно ръководство търси начини да се снабди с още машини от този тип.

Колко значим е този подарък?

Общо над 3 допълнителни ескадрили изтребители на пръв поглед е значителен бонус за Украйна, но в рамките на войната срещу Русия значимостта на новодоставените изтребители е спорна.

Агресорите използваха много интензивно авиация през първите седмици от конфликта, но добрата организация на украинската противовъздушна отбрана им докара много големи загуби - десетки самолети и вертолети, включително от най-модерни типове. Заради това и руските удари срещу украинските инфраструктура и военни обекти са предимно с безпилотни самолети и крилати ракети, изстреляни от безопасно разстояние. Такива атаки не могат ефективно да се спират с изтребители.

Снимка 611064

Източник: iStock

Възможно е Украйна да разчита на новодоставените МиГ-29 за осигуряване на въздушно превъзходство и за нанасяне на прецизни удари в хода на очакваната контраофанзива срещу руските сили през пролетта, но тогава даже 40-те машини могат да се окажат недостатъчни за огромния фронт, а и важни за Москва обекти като военната база в Мариупол и Кримския мост се очаква да имат много сериозна противовъздушна отбрана. А и ако се наложи да се отбраняват, руснаците със сигурност ще разчитат много повече на собствените си изтребители.

Политика и икономика в сянката на войната

"Полша отново е в авангарда на тези държави, които с решенията си и с подкрепата на най-мощния съюзник - САЩ, задават стандарта (...) Така това, което за някои първоначално беше военно-политическо табу, вече постепенно се превръща в норма. Това не е първото разбито табу през последните месеци - същото стана с абсурдното и, за щастие, бързо загърбено разделение между офанзивни и дефанзивни оръжия, с бронираните машини и западните модели танкове", пише полският в. Tygodnik Powszechny.

Настроенията сред управляващите във Варшава са сходни - за тях войната в Украйна показва, че Полша вече може да задава дневния ред на Европа, но и също така да бъде пълноправен гарант за нейната сигурност.

Полша купува 48 изтребитeли FA-50 от Южна Корея

Полша купува 48 изтребитeли FA-50 от Южна Корея

Първите 12 самолета ще бъдат доставени през втората половина на следващата година

Така Варшава започна мащабна програма по превъоръжаването на своята армия, включително и на ВВС. За целта МиГ-29 ще бъдат заменени от корейски леки изтребители FA-50 и американските F-35. На практика, съветските изтребители отиват на война, вместо на скрап.

"Това е практична и бърза стъпка. Украинските пилоти няма да се налага да се учат как да използват нова за тях технология като тази в старите американски F-16. Тези решения не променят фундаментално западната политика: на практика НАТО се освобождава от наследството на Варшавския договор в лицето на старите, но качествени самолети. Този ход работи добре като политически жест", пише чешкият вестник Lidové noviny, като отбелязва, че Прага не може да направи подобен жест на Киев само поради факта, че всичките ѝ МиГ-29 са се оказали в Словакия след разпада на Чехословакия.

Полша се превръща в новата европейска военна суперсила

Тази държава се превръща в новата европейска военна суперсила, но има ли достатъчно пари за целта

Не ясно обаче дали ще й стигнат парите за поддръжка на голямата армия в бъдеще

Монетата обаче има и обратна страна. "Въпросът е дали Полша може да си позволи да похарчи астрономическата сума от 110 млрд. евро за отбраната си за периода до 2035 г. Това е близо до размера на замразените еврофондове на страната - спрени заради незачитането на независимостта на съдебната система в страната. Инвестициите в отбраната са широко подкрепяни от различните партии, но носят политически риск в държава със 17% инфлация. През октомври предстоят парламентарни избори, а без еврофондовете правителството може да се наложи драстично да ограничава разходите", пише шведският Dagens Nyheter.

Не помага и фактът, че военната индустрия на Полша вече повече от 30 години се е занимавала с поддръжката на МиГ-29 (все пак и България търси там варианти за удължаване на ресурса на своите самолети), докато този вид разходи за новите машини поне през първите години ще напускат страната.