Вашингтон продължава своята офанзива срещу китайският технологичен лидер Huawei. И следващото поле за действие в тази посока е Бразилия.

САЩ се опитват да накарат най-голямата латиноамериканска страна да изключи китайския производител от изграждането на 5G мрежата там. И за целта предлагат на Бразилия финансиране.

Това е станало ясно по време на посещение там на американската Export-Import Bank, както и на представители на американското правителство в Бразилия.

Двете държави са подписали меморандум за разбирателство, в който е посочена "потенциална възможност" за осигуряване на финансиране в размер на 1 милиард долара, пише CNBC.

Според документа тези средства могат да бъдат насочени към проекти в енергийния и телекомуникационния сектор, включително 5G.

По думите на участвали във визитата, коментирали посещението си пред Reuters, парите ще могат да бъдат използвани за закупуването на телекомуникационно оборудване на конкуренти на Huawei.

От китайският лидер все още не са излезли с коментар по темата. Страни като Австралия и Япония вече забраниха в изграждането на 5G инфраструктурата да участва компанията, а във Великобритания дадоха сигнал за същото. През тази седмица Швеция стана поредната държава, блокирала Huawei в тази посока.