Виртуалните гневни пилета и виртуалните таралежи със спринтьорски заложби вече могат спокойно да съжителстват в една обща вселена след мултимилионна сделка, в която Sega придоби компанията Rovio. Създателите на Sonic и тези на Angry Birds ще работят заедно в сферата на мобилния гейминг, но и за разрастване на присъствието си на други платформи и даже извън света на игрите.

Контекст: Японската Sega е едно от най-разпознаваемите имена в развлекателната индустрия. В края на 80-те и началото на 90-те компанията доминираше на гейм пазара - с успешни домашни конзоли като Sega Megadrive и игрални автомати. Подобно на големия си исторически конкурент Nintendo, и тя пострада тежко от навлизането на Sony с PlayStation през 1994 г. В началото на новото хилядолетие Sega спря да се занимава с хардуер и насочи всичките си усилия към развлекателния софтуер.

Японският лидер в разработката на дигитални игри SEGA купува българско студио

Японският лидер в разработката на дигитални игри SEGA купува българско студио

Crytek Black Sea става Creative Assembly Sofia

Още от 80-те тя е много силна в тази сфера - както с вътрешни разработки, така и с придобивания на различни студиа. Емблема на Sega е таралежът Sonic, който за 30 години влезе в милиони домове по целия свят, а освен това и стана главен герой в два успешни анимационни филма. Сега компанията е заделила около 1,5 млрд. евро за 5-годишен период, с които да създава глобални брандове, да навлиза на нови платформи и, както е очевидно, да "пазарува" конкуренти.

Rovio е подходяща "трансферна цел". Финландската компания разработва преди всичко мобилни приложения, като те имат още над 5 млрд. сваляния. Тяхна е Angry Birds - занимателна игра, в която обстрелвате прасета с различни като размери и възможности гневни пилета. Появата ѝ преди повече от десетилетие съвпадна с масовото навлизане на смартфоните с капацитивни екрани и показа, че геймингът на мобилно устройство може да има някои уникални предимства.

Angry Birds също се превърна в успешен детски филм.

Цифром и словом: Sega придобива пълния пакет акции на Rovio за сумата от 706 млн. евро. Сделката става с одобрението на Борда на директорите и на акционерите на финландската компания и сега е обект на регулаторно одобрение. Очакването е тя да бъде завършена през третото тримесечие на 2024 г.

Детайли: Плановете на Sega са да ускори развитието на Rovio включително чрез съвместни проекти.

За японската компания приоритет ще е да използва придобитото чрез сделката ноу-хау за по-добро позициониране на своите продукти на мобилния пазар.

SEGA Europe мести част от дейността си от Лондон в София

Световен производител на игри мести част от дейността си от Лондон в София

Офисът в българската столица ще отвори през юни 2020

За Rovio влизането в "семейството" на Sega ще е възможност за разширяване на платформата отвъд смартфоните.

В прав текст: "Израснах играейки Sonic the Hedgehog, запленен от модерния му дизайн. По-късно, когато играх Angry Birds за първи път, разбрах, че игрите са се превърнали в истински масов феномен, който има силата да оформя съвременната култура. За мен беше чест да се присъединя към Rovio и съм горд, че видях как Angry Birds продължи да се развива, докато пускахме нови игри, поредици и филми. По-малко известна, но също толкова впечатляваща е нашата водеща в индустрията собствена технологична платформа Beacon, притежаваща 20-годишен опит, който позволява на сплотени екипи да разработват GaaS (игра като услуга - б.р.) продукти от световна класа", коментира в официалното прессъобщение изпълнителният директор на Rovio Алекс Пелетие-Норманд.