Турция предстои да направи важна крачка към космическите си амбиции през тази година. Южната ни съседка готви изстрелването на рядка хибридна ракета през следващите месеци, която трябва да "вкара" страната в състезанието за постижения в Космоса, традиционно доминирано от най-големите световни сили.

Ракетата трябва да бъде изстреляна от брега на Черно море, като това ще отбележи важен момент от подготовката на Турция за готвената от нея мисия до Луната през 2023 година. Това посочва турският министър на индустрията и технологиите Мустафа Варанк в интервю.

Тестовете на ракетата ще започнат през този месец, като те ще бъдат провеждани от компанията Delta V, която има ключова роля в космическата програма на Турция, обявена през миналия месец.

"Нашата компания Delta V ще изстреля ракетата, която трябва да мине 100 километра над морската височина е да достигне космоса в края на лятото", посочва Варанк.

По неговите думи технологията, използвана за задвижването на летателната машина, ще спести разходи, а това от своя страна ще бъде конкурентно предимство за Турция в сравнение с конкурентите ѝ.

Южната ни съседка е сред новите играчи на пазара на космически технологии. През февруари месец Обединените Арабски емирства успяха да изстрелят сателит в орбитата на Марс, като готвят екип астронавти за мисия до Луната през 2024 година.