Уебсайтовете на редица големи летища в САЩ бяха принудително спрени след кибератака, насърчавана от проруска хакерска група, съобщават американските медии. Прекъсванията на онлайн връзките засегнаха уебсайтовете на летищата в градовете Атланта, Чикаго, Лос Анджелис, Ню Йорк, Финикс и Сейнт Луис. Те са извършени чрез разпределени атаки за отказ на услуга (DDoS), които включват отнемане на уебсайт офлайн чрез наводняване с трафик.

Уебсайтовете на аеропортовете бяха атакувани, след като проруската хакерска група, известна като KillNet. Тя публикува списък със сайтове и насърчи своите последователи да ги атакуват. DDoS атаките засегнаха само публичните уебсайтове на летищата, които предоставят информация за полети и услуги и нямат никакво въздействие върху операциите.

Летище Хартсфийлд-Джаксън в Атланта съобщи, че уебсайтът му вече е "работещ след инцидент от рано сутринта, който го направи недостъпен за обществеността за известно време".

Доклад: Щетите от кибератаки може да надхвърлят 30 милиарда долара до 2023 г.

Доклад: Щетите от кибератаки може да надхвърлят 30 милиарда долара до 2023 г.

Това смятат от Acronis

"В момента се води разследване за причините за инцидента", се казва в съобщение на аеропорта, цитирано от медиите. В него се подчертава, че вВ нито един момент операциите на летището не са били засегнати."

В момента повечето от уебсайтовете на "ударените" летища функционират нормално. 

Миналата седмица KillNet пое отговорност за атаки срещу редица уебсайтове на държавните правителства на САЩ и се прицели в други страни, които се противопоставят на войната, която Русия води в Украйна. Агенцията за киберсигурност на инфраструктурата на САЩ (CISA) заяви, че е "запозната с доклади за DDoS атаки, насочени към много уебсайтове на летища в САЩ".

"Координираме се с потенциално засегнати субекти и предлагаме помощ, ако е необходимо", заяви говорител на CISA.

Руски хакери атакуват веригата за доставки на технологичните компании

Руски хакери атакуват веригата за доставки на технологичните компании

За това предупреждават от Microsoft