HP създаде нов преносим VR компютър, който може да помогне на работодателите да осигурят обучение на своите служители. Виртуалната реалност вече се използва за подготовка на войници, но скоро може да се внедри при въвеждане в работната среда в области като разработване на продукти, пише International Business Times.

Устойството струва 3 299 долара и е съвместимо с по-големи размери VR очила като например HTC Vive. То може да се носи като раница.

Интересът към този тип обучение расте. През месец юни най-големият търговец на дребно Walmart обяви плановете си да подготвя служителите си за различни служебни ситуации чрез виртуалната реалност.

Тогава компанията заяви, че през последните месеци използва технологията на STRIVR в 31 от своите академии за обучение. Поради успеха на метода е взето решение да се пусне програмата до всички 200 академии, в които се очаква технологията да бъде използвана до края на 2017 г.

Виртуалното обучение позволява на служителите да изживеят сценарии чрез използването на необходимите устройства. Така екипът на фирмата може да се подготвят за ситуации, като например да обслужва тълпи от хора, които пазаруват, обзети от празнична треска.