Девет държави в света притежават ядрени оръжия, които са били модернизирани за разрушение, откакто са били използвани за първи път от американците през Втората световна война. Технологията, която ги поддържа обаче, не може да се похвали с особени обновления, пише Quаrtz.

Ядрената сила на Великобритания е съставена от четири подводници клас “Vanguard”, всяка от които оборудвана с 16 ракети “Trident”. Всяка една ракета в британските атомни подводници притежава разрушителна сила, осем пъти по-голяма от ядрената бомба, пусната над Хирошима през 1945 година.

Но каква операционна система използва един от най-смъртоносните плавателни съдове в света? Версия на Windows XP, пише британският вестник The Guardian.

Американският технологичен гигант Microsoft спря обновленията на сигурността и техническата поддръжка за Windows XP през 2014 година. Тогава компанията отбеляза, че настолните компютри без най-носите обновления на сигурността „няма да бъдат защитени и ще са изложени на риск от заразяване”.

Министерството на отбраната на Великобритания отхвърля критиките, че системата е уязвима към зловреден софтуер и вируси, подчертавайки, че “Trident остава безопасна и сигурна” срещу атаки.

Деветте държави в света, които имат ядрено оръжие

Деветте държави в света, които имат ядрено оръжие

Вижте кои са те

Обединеното кралство обаче не е единствено. Очевидно Военноморските сили на САЩ плащат на Microsoft 9 млн. долара на година, за да поддържа Windows XP. Сделката продължава до юли 2016 година.

Предаването „60 минути” разкри, че компютър в ракетен силоз в американския щат Уайоминг използва 8-инчови дискети.

Всъщност по-голямата част от системите в контролния център на Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ в Уайоминг датира от 60-те и 70-те години на миналия век. ВВС твърдят, че системата е „напълно безопасна и напълно сигурна”.

Може би не е толкова учудващо, че технологията при ядрените оръжия е остаряла. Проучване, проведено от неправителствената организация Stimson Center, сочи, че САЩ би трябвало да даде около 352 млрд. долара през следващото десетилетие, за да обнови и модернизира ядрените си оръдия.