Наистина има култови улици в не по-малко емблематични по своята история и значение градове по света. Макар всяка класация да е субективна и условна, предлагаме ви кратко пътешествие през 10-те най-известните градски маршрути в света. Да се докоснем до тяхната културна слава, да разберем защо са символи на величие и човешко присъствие.

Снимка 614515

Източник: Wikipedia

Ла Рамбла, Барселона

Ла Рамбла е най-известната улица в Барселона - сърцето на града, отдадено изцяло на пешеходците, улични музиканти, клоуните, мимовете, и изпълнители от всякакъв род. Всичко това и още много красиви сгради, като будки за вестници, книги, места за хранене, магазини за птици и а цветя, които са изпъстрени със всички цветове на природата. Страничните улички крият исторически и съвременни богатства във вдъхновяващ римейк от стилове. Ла Рамбла започва от Площад Каталуня, извива се покрай Старата Барселона и свършва до паметника на Христофор Колумб и яхтеното пристанище.

Снимка 614040

Източник: Wikipedia

Невски проспект, Санкт Петербург

Невски проспект е най-известната улица на руския Санкт Петербург и се смята за сърцето на града. Дългата 4,5 км улица е осеяна с исторически забележителности, величествени дворци и красиви катедрали. Невски проспект продължава да бъде център на социалния, културен и търговски живот на града повече от 300 години.

Снимка 614039

Източник: Wikipedia

Бродуей, Ню Йорк

Бродуей е една от най-известните улици в света, често наричана "Великият бял път". Улицата се простира на дължина от 33,2 км и е известна със своите емблематични театри и мюзикъли. Бродуей е културният център на Ню Йорк и привлича милиони туристи всяка година. Първият театър на Бродуей се появява през 1753 г.

Снимка 614067

Източник: Getty Images

Бейкър Стрийт, Лондон

Бейкър Стрийт е улица в Лондон, известна с връзката си с Шерлок Холмс, гениален детектив, създаден от сър Артър Конан Дойл. На улицата се намира музеят на Шерлок Холмс и затова е популярна туристическа дестинация. Точният адрес на Шерлок Холмс в книгите е 221B Baker Street, адрес, който никога не е съществувал. Но днес табела с надпис "221B" отбелязва фиктивен адрес на улицата до музея.

Снимка 473866

Източник: ЕПА

Уолстрийт, Ню Йорк

Уолстрийт е улица във финансовия район Манхатън в Ню Йорк, известна с местоположението на Нюйоркската фондова борса (NYSE). Улицата се е превърнала в синоним на финанси и бизнес, епицентърът на американската финансова система. Всъщност е по-скоро алея и не е голяма, но за света на търговците и брокерите е икона. Самото име "Уолстрийт" идва от стената, която холандците са построили, за да се предпазят от британско нашествие през 17 век.

Снимка 614046

Източник: Wikipedia

Булевард Холивуд, Лос Анджелис

Булевард Холивуд е Лос Анджелис, известен с връзката си с развлекателната индустрия. Улицата се простира на 2,1 км и е дом на емблематични атракции като Холивудската алея на славата, китайския театър на Грауман и театър Долби, дом на Оскарите. Представете си, че има над 2500 звезди на Холивудската алея на славата в чест на знаменитости в развлекателната индустрия. Има звезди от певци, актьори и режисьори, всички, които са оставили незаличима следа в развлекателната индустрия.

Снимка 614041

Източник: Wikipedia

Ломбард стрийт, Сан Франциско

Lombard Street е известна със своя стръмен наклон и осем остри завоя. Тя се спуска от руския хълм в Сан Франциско. Улицата е популярно туристическо място и е включена в няколко холивудски филма. Ломбард стрийт често е наричана "най-кривата улица в света".

Снимка 614044

Източник: Wikipedia

Родео драйв, Лос Анджелис

Rodeo Drive е луксозен търговски район в Бевърли Хилс в северен Лос Анджелис. Улицата е известна със своите луксозни модни бутици и дизайнерски магазини. Улицата, дълга само три пресечки, се превърна в световен символ на лукс и блясък. Всички си спомнят как героинята на Джулия Робъртс пазарува на Родео драйв в хитовия филм "Хубава жена".

Снимка 614070

Източник: Wikipedia

Пето авеню, Ню Йорк

Пето авеню е една от най-известните улици в Ню Йорк, която често се нарича сърцето на Манхатън. Улицата се простира на 11,8 км и е дом на някои от най-скъпите и ексклузивни магазини и бутици в света. Пето авеню е известно и със своите културни забележителности, включително Музея на изкуствата Метрополитън, Музея Гугенхайм и Сентрал Парк. Това е най-скъпата улица в света, средната цена на жилищата тук надхвърля 1 милион долара.

Снимка 212665

Източник: Wikipedia

Шанс Елизе, Париж

Шан-з Елизе или "Елисейските полета" е една от най-емблематичните улици в света, известна с луксозните си магазини, ресторанти и театри. Улицата се простира на 3 километра и е дом на атракции като Триумфалната арка и площад Конкорд. Също така е популярно място за големи събития като Тур дьо Франс. Има и масови тържества за Нова година или профсъюзни стачки. Името идва от факта, че първоначално е имало полета и градини, докато през 17 век тук не е построена голяма алея.