Според популярна легенда сладоледът идва от древните китайци, като е донесен в Италия от Марко Поло, във Франция от Катрин де Медичи и оттам в Америка от Томас Джеферсън.

Истината за любимото ледено млечно лакомство е малко по-трудна за установяване. Ледените напитки и десерти съществуват най-малко от 4000 г. пр. н. е., когато благородниците по поречието на река Ефрат строят ледници, за да се справят с месопотамската лятна жега.

Скреж, вероятно използвана за охлаждане на вино, се е продавала по улиците на Атина през пети век пр. н. е., а римският император Нерон се е наслаждавал на ледени освежителни напитки с мед.

Източници, датиращи от династията Тан в Китай пък описват сладка напитка, приготвена от ледено биволско мляко с камфор.

Ледените напитки са били популярни и в ислямския свят. Английската дума sherbet идва от турския термин за подсладени напитки.

Кой произвежда най-много и най-евтин сладолед в ЕС?

Кой произвежда най-много и най-евтин сладолед в ЕС?

Германия е лидер по производство, а Франция по износ на този продукт

Персийският десерт Faloodeh, който предствлява лакомство от юфка в охладен сироп, датира от векове. В Индия императорите са хапвали кулфи, което представлява квази сладолед, направен от кондензирано мляко, замразено във форми. Наистина, първите потвърдени доказателства за кулфи са почти от времето на най-ранните доказателства за замразени шербети и сладоледи в Европа. 

Италиански сладолед

Първите европейски сладоледи и шербети вероятно са били направени в Италия в началото на 1600 г. (един век след като Катрин де Медичи напуска Флоренция, за да стане кралица на Франция). Рецепти на десертите с лед датират от 20-те години на 16-ти век и до средата на века те са част от пиршествата в Париж, Флоренция, Неапол и Испания.

През 1672 г. има писмени сведения че "чиния сладолед" е била сервирана на крал Чарлз II на банкет предходната година. През 1694 г. неаполитанският стюард Антонио Латини публикува рецепта за млечно сорбе, подправено със захаросана тиква.

Джордж Вашингтон сервира сладолед

Сладоледът прекосява Атлантическия океан и е бил сервиран от първата дама на Мериленд още през 1744 г. Джордж Вашингтон купува механична машина за сладолед за имението си в Маунт Върнън през 1784 г. Докато е бил президент, Джеферсън сервира сладолед в имението си. Джеферсън е написал само десет рецепти през целия си живот, една от които е за ванилов сладолед във.

До края на 19-ти век Америка е плодородна среда за иновации в сладоледа. Първите ядливи чаши за сладолед са патентовани през 1880 г. Вафлената фунийка става известна, когато е представена на Световния панаир в Сейнт Луис през 1904 г.

Днес сладоледът и и схпдните му стодени десерти са известни и обичани по целия свят, дори се внасят в Антарктида.