Лесно е да бъдем обзети от ежедневните предизвикателства и да позволим на стреса да се натрупва. Същевременно да се отървем от напрежението често изглежда непосилно трудно.

Затова ако търсите начин за бягство, вижте следните подкрепени от науката методи за намаляване на стреса, дори ако не можете да си вземете почивка.

Списъкът е съставен от Business Insidеr.

Отидете на масаж

Масажът може да е чудесен начин за освобождаване от стреса и отпускане.

Проучване, което изследвало ефекта на масажите на гърба при японски студенти, готвещи се за изпит, установило, че хората, на които им бил правен масаж, имали по-малко скованост на мускулите и по-ниски нива на кортизол – хормон, свързван със стреса.

Медитирайте

Медитацията често се възприема като страхотен начин за отпускане и много проучвания подкрепят тази идея. В мета-анализ, който изследвал няколко проучвания на обучения за релаксация на хора, които изпитват тревожност, наблюдаваните ефекти от медитацията били по-силни от тези за други техники за релаксация, като автогенен тренинг (процес, при който чувствате тялото си тежко и топло) и приложна релаксация. Други изследвания също очертават ефекта на медитацията като метод против безпокойство и антидепресант.

Тренирайте редовно

Ключът към релаксирания ум е релаксираното тяло, твърдят от Медицинското училище на Харвард. „На свой ред релаксираното тяло ще изпрати сигнали на спокойствие и контрол, които помагат за намаляването на психическото напрежение“.

Един от начините да накарате тялото ви да се отпусне е чрез упражнения. Може да звучи нелогично, но тренирането може да помогне на тялото да освободи хормони за повдигане на настроението, като ендорфин, и да понижи нивата на хормоните на стреса, като адреналин и кортизол.

Вземете си горещ душ

Ако сте имали изключително напрегнат ден на работа, опитайте да се отпуснете с топла вана или душ. Според Националния институт за здраве на САЩ топлата баня може да помогне за повишаването на кръвообращението, като по този начин намали сковаността и болките в ставите. А по-малко болка може да означава по-спокойни тяло и ум.

Отидете на сауна

Това е страхотен начин за облекчаване на тялото от натрупаното напрежение и по този начин да помогне на мозъка да си почине и да се успокои.

Освен това многобройни изследвания са стигнали до извода, че сауната задейства антивъзпалителни реакции в организма, които може да дадат известно облекчение на хора, страдащи от астма, хроничен бронхит, застойна сърдечна недостатъчност и ревматоиден артрит.

Прекарвайте време с някое куче

Да имате куче около себе си има много ползи. Една от тях, че самото осъществяване на контакт с очите освобождава хормона на доброто настроение окситоцин, според проучване от 2009 г.

Макар той да не е директно свързан със спокойствието, изследователи са установили, че прилагането на окситоцин при мишки действително предизвиква антистресови реакции – като понижено кръвно налягане.

Често се целувайте

Целувките могат да намалят нивото на кортизол – поне според психоложката Уенди Хил от Лафайет Колеж в Пенсилвания.

Тя сравнила нивата на кортизол сред колежанските двойки, които се били целунали току-що, и двойки, които си държали ръцете в продължение на 15 минути. Хил установила, че нивата на кортизол при целуващите се двойки били по-ниски от тези, които си държали ръцете.

Поемайте си дълбоко въздух

Според Американския институт по стрес дълбокото дишане помага за намаляването на стреса. Когато сте загрижени и напрегнати, това може да ви накара да си поемате по-кратки вдишвания, затова чрез умишлено правене на серия от дълбоки вдишвания можете да повишите притока на кислород към мозъка. От своя страна това стимулира парасимпатиковата нернва система, понякога наричана система за почивката и храносмилането, защото е тази част от нервната система, която забавя сърдечния ритъм, увеличава чревната дейност и отпуска някои стомашни мускули.

Затворете очи и си представете любимото място

Да се изключите за момент от околността е добър начин за отпускане и е особено забавно, ако умът ви „прелети“ до някое слънчево и спокойно място.

Някои психолози съветват да се прекарват около 15 минути на ден във фантазиране и мечтаене. Не само че ще ви помогне да се съсредоточите, но като техника на медитацията може да намали напрежението.