"Американците са закупили продукти с канабис за 18,3 милиарда долара през последната календарна година или със 7,6 милиарда долара повече в сравнение с продажбите от предходната година. Това е с цели 70% повече продажби, отколкото през 2019 г., става ясно от доклад на уебсайта Leafly, цитиран от Fortune.

Част от увеличението вероятно е свързано с нарастващия брой щати, които са легализирали марихуаната: за развлечение, или за медицинска употреба, през последните няколко години. Тази година Ню Йорк се превърна в един от най-големите щати в страната, който легализира марихуаната за развлечения. От всички 50 щата, 48 позволяват някаква форма на медицинска марихуана, 16 щати са разрешили употребата без рецепта, включително цялото Западно крайбрежие.

Канабисът е все по-приемлив в културно отношение и легализацията се разпространява в цялата страна и според анализатори тенденцията ще продължи. От компанията New Frontier Data смятат, че законната индустрия на марихуаната в САЩ ще набъбне до 41,5 млрд. долара само до 2025 г., което е годишен темп на растеж от 21% от 2019 г.

Бумът в индустрията през 2020 г. вероятно имаше корени, свързани с пандемията. От компанията за дистрибуция на продукти от канабис Verilife установяват, че 72% от анкетираните са казали, че COVID е причина за стрес и 40% от тези участници са заявили, че използват канабис за справяне с него.