Все повече хора в Русия мислят да се преместят да живеят постоянно в друга държава. Въпросът е, че за да заминат за САЩ или Канада, по-голямата част от гражданите на Руската федерация просто нямат достатъчно пари, а е просто безсмислено да ходят в бедни страни. Възможно ли е да живееш като човек, но в същото време да харчи нормално за руския стандарт?

Видео каналът "Путешествия налегке" на yandex.ru, обяснява защо България е една от най-подходящите държави за преместване и живеене за хората от страните на бившия СССР. Място, където през 2021 г. за целта не са необходими големи суми, а хората могат да живеят нормално и приятно просто за своето удоволствие.

Снимка 260468

Източник: iStock

Чист въздух и топлина

Ето защо много руски и въобще съветски хора с удоволствие си спомнят златните пясъци на плажовете на България, както и на Черна гора. Там мнозина прекарваха ваканцията си и с носталгия си спомнят луксозните хотели и ваканционни къщи и топлия климат.

Но нека да разгледаме и всички други плюсове.

Защо руснаците емигрират в България

Защо руснаците емигрират в България

Руснаците са най-голямата група чужденци в България. Все повече от тях кандидатстват и за българско гражданство. С какво ги привлича страната? И какво ги кара да емигрират?

Съветски хора

Попадайки в САЩ или Франция, руснакът първо ще изпита бариерите не само заради езика, но и в манталитета и културата на страната. Българите са много сходни с руснаците по характер и манталитет. Българският език е много подобен на нашия и освен това повечето местни хора разбират руски.

Това се дължи на факта, че дълго време изучаването на руския език е било включено в задължителната училищна програма. Освен това тук има много руски емигранти. Така че, те са наши хора, както се казва!

Следващото ключово предимство са цените .. буквално за всичко.

Снимка 294514

Източник: iStock

Цените на жилищата и храната са по-ниски от Руската федерация

Трудно е да си представим, но продавайки едностаен апартамент някъде в Саратов или Ярослав, можем да си позволим приличен апартамент или друго жилище в България! Нещо повече, говорим за даже крайбрежните зони и централната част на страната.

Говорейки за цените на храните, хората казват "тук е 10 пъти по-евтино", към което все още се отнасяме с недоверие. Те обаче наистина са по-ниски от руските! Може да се сравнят с периода на цените в Руската федерация през периода 2010-2012 година. Килограм свинско месо струва 270-300 рубли, един хляб и билет за градски транспорт струва 45 рубли. (Актуален валутен курс на БНБ: 1 лев = 44,35 рубли, бел. ред.)

Защо България се превърна в скъпа дестинация за руснаците?

Защо България се превърна в скъпа дестинация за руснаците?

Трафикът към България все още е ограничен

Стотици държави без виза

Свободата е едно от основните предимства на преместването в България. Това е държава-членка на Европейския съюз, в рамките на която всички държави имат безвизов режим. Заслужава да се отбележи, че още е невъзможно да се пътува из Европа сякаш от един град в друг в България. Причината за това е, че България не е включена в Шенгенската зона.

Който не знае, Шенгенското пространство е пространството на държави, които нямат граничен контрол помежду си. Румъния, Кипър и България в момента не са включени в Шенген, въпреки че през 2019 г. срещата на върха на ЕС за пореден път потвърди, че тези страни са готови да премахнат границите в еврозоната, и по всякакъв възможен начин ги насърчава в споразумението.

Снимка 221363

Лесно преместване

Преместването също няма да ви повлияе с големи разходи. Българите са готови да приемат руснаците в страната, ако отидат там да учат. Освен това нашите пенсионери ще могат да изпитат всички предимства на България при опростена система. Те лесно могат да получат разрешение за постоянно местожителство и гражданство.

Можете също така да се ожените за български гражданин или да поискате гражданство на основание корените на вашите предци, ако те са родени и живели в България.

Авторът завършва материала с уверението, че лично страшно много харесва страната. Но освен плюсовете, има и недостатъци. Готов е да ги опиша подробно в бъдещо издание на канала?