Въпреки възобновяването на туристическите полети от Русия до България, търсенето сред руснаците е ниско поради високите цени на билетите. Това съобщи изпълнителният директор на Асоциацията на туроператорите на Русия (ATOR) Мая Ломидзе пред агенция Интерфакс.

Трафикът към България все още е ограничен, чартърните полети не са възобновени и България се превърна в скъпа ваканционна дестинация, каза тя.

По думите на Ломидзе цената за двама до България в хотел с 1 звезда, включително полет, но без закуска и трансфер, започва от 86 хиляди рубли на седмица или 1 930 лева. Ако има включени закуски, цената става над 2400 лева.

Според нея пътуването до България с прекачване ще струва малко по-малко, но времето за полета ще се увеличи. Независимо от това, комфортният престой в България при сегашните условия все още ще струва не по-малко от 2 800 лева. "За същата цена можете да почивате в Турция с по-добри условия и директен чартърен полет".

Изпълнителният директор на ATOR заяви, че при такива условия до България ще се лети по-скоро по бизнес, посещение на роднини или, но не и организирани туристи.

Плажният сезон в България приключва в средата на септември. Според Ломидзе туроператорите разчитат на зимния сезон, когато заради ски курортите или заради екскурзия ще има повече туристи. 

По искане на българското Министерство на здравеопазването от 8 юли всички руски туристи (включително тези, които са ваксинирани) трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест при пристигане, направен не по-рано от 72 часа преди идването. Изключение правят децата под 12-годишна възраст. Руснаците без такъв сертификат са в карантина за десет дни.