Няколко дни преди да излети в Космоса Джеф Безос дарява 200 милиона долара на научноизследователския образователен музей "Смитсониън инститюшън", предават световните агенции.

Това е най-голямото дарение, което институцията е получавала от основаването си през 1846 г. според Washington Post.

От тях 130 милиона долара ще бъдат похарчени за създаване на образователен център с името на Безос. Останалите 70 милиона долара ще бъдат предоставени за обновяване на националния Музей на въздухоплаването и космоса.

Бъдещият образователен център ще предлага програми и дейности, които имат за цел да насърчават интереса на учениците към различни науки и технологии.

Смитсониън се счита за най-големия музеен, образователен и научноизследователски комплекс в света.

"Любовта ми към науката, изобретенията и космоса ми помогнаха да стигна до тук. Надявам това дарение да направи същото за други", каза Безос.

Бившият главен изпълнителен директор на Amazon, който се оттегли от поста си в компанията на 5 юли, ще излети в космоса на 20 юли. Той ще бъде придружен от брат си Марк Безос, 82-годишната Уоли Фънк още един анонимен пасажер, който си осигури място на борда за 28 милиона долара. Blue Origin планира да "изстреля" пасажерите до линията Карман, или на около 100 километра от Земята.