Швейцария ще кандидатства за Зимните олимпийски игри през 2030 или 2034 г. Това стана ясно преди дни. Властите в страната обещаха бюджета на игрите на стойност 1,5 милиарда швейцарски франка, или 1,8 милиарда долара. Това е размерът на приходите, които очаква да получи от събитието. Интересното покрай това е, че ако страната успее да се впише в рамките на този определен бюджет, това ще бъдат най-евтините Зимни олимпийски игри досега, според Bloomberg.

Макар и да е престижно, все по-малко държави искат да бъдат домакини на игрите. Необходими са огромни инвестиции, за да се случи и организира Олимпиадата, а населението домакин често не няма финансови ползи от събитието и съответно няма такъв ентусиазъм.

Нещо повече - швейцарците вече са отхвърлили най-малко три предишни кандидатури за Зимни олимпийски игри през последните години, според Bloomberg.

Въпреки че Международният олимпийски комитет е със седалище в Швейцария, той никога не е бил домакин на летните игри. Страната е била домакин на Зимните игри два пъти - през 1928 година и 1948 година.

Последните Зимни олимпийски игри в Пекин струваха официално 3,9 милиарда долара, надхвърляйки първоначалния бюджет от 1,6 милиарда долара.

Въпреки това, вътрешно разследване показа, че общата изразходвана сума може да надхвърля 38,5 милиарда долара. Зимните игри през 2018 г. в Пьончан, Южна Корея, струват около 15 милиарда долара.

Швейцария е позната страна за зимни спортове и в подготовката за игрите швейцарските власти смята да намалят разходите, като използват съществуващи зали или ремонтират съществуващи зали. Те планират да използват съществуващите помещения, вместо да построят изцяло ново селище за игри.

"Швейцария има късмета, че на практика вече разполага с цялата необходима инфраструктура от спортни обекти и транспортната мрежа, места за настаняване", смята Урс Леман, президент на Швейцарската ски асоциация, писа Reuters преди месец.