Пътуването с влак се очертава като една от водещите тенденции за 2023 година. Високите цени на горивата повишават цената на полетите, търсенето на алтернативни екскурзии, а новите маршрути правят пътуването с влак по-удобно и достъпно.

Влакът София-Истанбул в класация на Lonely Planet за 2023 година.

Само преди дни Lonely Planet, световен лидер в издаването на пътеводители, изготви списък на най-добрите пътувания, които можем да предприемем през 2023 година.

Изданието е изброило 30-те атракции в годишната си класация, която включва пет категории: пътуване, хранене, учене, почивка и свързване. Сред най-добрите дестинации се нарежда и експресният влак Истанбул-София, отбелязва БНР.

Според изданието наскоро възстановената нощна услуга "съчетава две приключения в едно, като потегля от Истанбул -място, където Изтокът среща Запада, и отвежда пътниците в спокойната столица на България 11 часа по-късно".

Влакът София-Истанбул потегля днес, ето какви са цените на билетите

Влакът София-Истанбул потегля днес, ето какви са цените на билетите

Станцията за пристигане е Истанбул Халкали, която се намира на 25 километра извън историческия център на града

А Том Хол - експерт по влаковете на Lonely Planet пише, че въпросният нощен експрес "пресича подобната на крепост граница между двете държави и се движи през планински проходи, преди да пристигне в недооценената, но приветлива София".

Напускайки Истанбул, пътникът ще се наслаждава на древни и превъзходни пейзажи, докато влакът бавно се движи през планините на България. А от София се открива пътят към по-нататъшни епични пътешествия из цяла Европа, разказва Том Хол.

Какви са цените на билетите за влака София-Истанбул?

 Влакът София-Истанбул пътува всеки ден, като дестинацията е с продължителност 11 часа. Билетите за влакове започват от 29 евро, пише в информационния портал rail.cc.

Часът на заминаване в София е 18:30, а часът на пристигане в Истанбул е 05:30. Цената на билета е 19 евро плюс добавка от 10 евро за кушетка с 4 места или 15 евро за спалня с 2 легла. Частното спално отделение за един пътник е 28 евро плюс добавка от 35 евро. В средата на нощта на границата трябва да излезете от влака с целия си багаж и да го поставите през рентгенов апарат.

Директните влакове от София и Варна до Букурещ потеглиха, ето какви са цените на билетите

Директните влакове от София и Варна до Букурещ потеглиха, ето какви са цените на билетите

Пътешествието от румънската столица и до двата български града е с продължителност 9 часа

Станцията за пристигане е Истанбул Халкали, който се намира на 25 километра извън историческия център на града. От там можете да вземете крайградски влак Мармарай в посока центъра на града, до старата железопътна гара Sirkeci в Истанбул. Тези крайградски влакове се движат на всеки 15 минути с цена на билета под 2 евро. Времето за пътуване е 35 минути.