Международният влак, който пътува между София и Истанбул ще потегли днес от Централната софийска гара в 18:30 ч. Това стана ясно, след като ръководствата на БДЖ и турските железници (TCDD) се договориха влакът отново да започне да пътува преди началото на летния сезон. По разписани влакът ще пристигне утре (27 април) в крайната си дестинация Халкали (Истанбул) в 05:34 часа.

Международният влак от Халкали потегли снощи в 21:40 ч. и ще пристигне на Централна гара София в 09:35 ч. 

От "Ориент Експрес" до "Летящия шотландец", кои са най-луксозните влакове в света

От "Ориент Експрес" до "Летящия шотландец", кои са най-луксозните влакове в света

Пътуването с влак носи очарованието на стария свят

Този влак ще се движи в състав от спални вагони и вагони за седящи, като от 2-ри юни за летния сезон е предвидено да бъде включен и директен вагон за пътуване между Букурещ и Халкали (Истанбул).

Цената на билета е 19 EUR плюс добавка от 10 EUR за кушетка с 4 места или 15 EUR за спалня с 2 легла, пише в информационния портал rail.cc. Частното спално отделение за един пътник е 28 EUR плюс добавка от 35 EUR. В средата на нощта, на границата пътниците трябва да излязат от влака с целия си багаж и той да мине през рентгенов апарат.

Съкращава се времето за пътуване с влак до Бургас и Варна

Съкращава се времето за пътуване с влак до Бургас и Варна

Предвидено е закупуване на нови локомотиви и вагони

Станцията за пристигане е Истанбул Халкали, която се намира на 25 километра извън историческия център на града. С крайградски влак Мармарай в посока центъра на града, се стига до старата железопътна гара Sirkeci в Истанбул. Тези крайградски влакове се движат на всеки 15 минути с цена на билета под 2 EUR. Времето за пътуване е 35 минути.