Декември е месецът на коледните и новогодишните празници и същевременно времето за приключване на изтичащата делова година и очертаване на задачите за началото на следващата.

И също така трябва по някакъв начин да се погрижите за подаръци на близките си за прекарването на празниците. Понякога се оказва, че на самия празник вече няма сили и настроение. А това не е добър сценарий.

Експертите ни дават няколко прости съвета как да преодолеем натоварването и стреса в края на годината и многото празници.

Снимка 297028

Източник: iStock

Проста рецепта, която всички пренебрегват

За справянето с такъв натоварен режим помага правилното планиране и съставяне на списъци. Рецептата не е нова, но почти всички я пренебрегват. Опитайте и ще видите ефекта. Започнете да планирате веднага след като прочетете тази статия.

Планирането е визия не само за крайния резултат, но и на това, което стои зад него, обясняват експертите. Например, на 30 декември ще отида в почивка за 6-7 дни. Остават три седмици, много незавършена работа и подготовка за празнуване и пътуване. Гледаме картината като цяло: не само какво да правим преди празниците, но и какво ще се случи със задачите по време на празниците и през първата седмица след празниците. 5 месеца предварително.

Как да планираме? Съветът е да се направят списъци: работни задачи, лични файлове, необходими покупки. И дръжте всичко това под ръка, например на телефона. "Всеки бизнес или идея може да дойде всеки момент и трябва да ги запишете, преди да бъдат забравени. Ако не го напишете, няма да го направите", казват специалистите.

И дори в контекста на срока е важно да се постави приоритет правилно: какво е решаващо да се направи преди крайния срок и какво може да бъде отложено без големи щети. Това, което може да бъде отложено, незабавно се отлага в специален списък с отложени случаи, за да не се губи ценно време и усилия сега.

Снимка 254147

Източник: iStock

Помолете за съдействие другите

Ако трябва да получите съгласие от някой (мениджър, клиент) за отлагане на който и да е бизнес, не го забавяйте. Помолете за отлагане на срока, веднага щом разберете, че задачата може да бъде отложена, не я влачете до последния ден.

Първо, по този начин ще покажете далновидност, а при вариант "Да я прехвърлим задачата, защото все едно нямам време", напротив, ще демонстрирате липса на организираност.

Второ, може да се окаже, че само на вас задачата не ви се струва критична, но за шефовете или клиента тя да е супер важна и да не можете да я отложите. Ако осъзнаете това в последния момент, ще получите стрес и безсънна нощ за непредвидена работа.

Не се колебайте веднага да потърсите помощ от ръководството и колегите, ако видите, че всичките ви декемврийски задачи се оказват спешни или са твърде много. Със сигурност нещо от тях може да бъде преразпределено.

Предефинирайте "сакралността" на празника

Погледнете по-просто на ситуацията. Не бива да приемате края на годината като свещен срок, при който определено трябва да се сложи черта и да се отчете постигнатото и пропуснатото през годината. Понякога традицията да не влизаме в Новата година със "стари дългове" се приема твърде сериозно - "умрете", но решете всички проблеми преди празничните салюти.

Запитайте се какъв е най-лошият сценарий, ако да нямате време да свършите всичко. В крайна сметка, малко вероятно е да се сблъскате с фалит или да ви заплашва "живот на улицата". Краят на годината не е краят на света, приоритизирайте задачите въз основа на работния процес: какво наистина трябва да направите неотложно? И какво се опитвате да вмъкнете в графика, само и само да приключите преди заветната дата.

Ако правилно зададете приоритетите, тогава дори в разгара на празничната суматоха можете да намерите време за приятна почивка. Например, просто да се разхождате поне 40 минути по украсена улица и да прихванете празничното настроението, а не да изнервени до хвърчите по бизнес задачи или пазаруване.

Снимка 360235

Източник: iStock

Оценете реалистично натоварването

Контролните списъци няма да помогнат, ако първоначално изградите невъзможни планове. Типична декемврийска история е да съберете 20 такива задачи, каквито нямате повече от десет за нормален месец и се надявате на чудо, за да ги изпълните.

Но ако някоя работа обикновено ви отнема например 8-часов работен ден, как ще се справите с нея за 4 часа? Ако успеете за сметка на лишаването от обичайните почивки за чай и кафе или сърфиране в социалните мрежи, е добре. Но ако винаги сте работили 8 часа, без да вдигате глава? Не поемайте допълнителни задачи, с които очевидно не можете да се справите.

Освен това, сроковете за изпълнение на някои задачи могат разумно да бъдат изместени, тъй като в такъв период не само вие, а на всички са "пламнали главите".

Снимка 390722

Източник: iStock

Ако вече сте на прага на прегряване

Усещате ли, че вече сте в лапите на стреса от претоварване? Вземете почивен ден, да почивка по време на "пожара". Повярвайте, това е полезно за работата, защото ще ви помогне да избегнете нервен срив. Но ако стигне до него, тогава няма да се ограничите до един извънреден уикенд.

Психолозите са убедени, че е абсолютно необходимо да си дадете а кратка почивка в суматохата около коледните и новогодишните празници. И през този ден трябва наистина да се отпуснете - трябва да наспите, да отидете в природата на разходка, да останете на тишина.

Или се занимавайте със спорт. Зависи какво ви зарежда с енергия. Нищо не прочиства ума като бягане, плуване или просто ходене на чист въздух. И също така не забравяйте, че вашето присъствие и балансирано емоционално състояние са по-важни за близките ви, отколкото размерът на подаръка.

Добро настроение! И не забравяйте да гледате за нови възможности, ако мислите за промяна на работа: често хората напускат работните си места през декември, за да започнат нова кариера през януари. Така че в навечерието на Новата година може да се отвори свободното място за вашите мечти.