Мелинда Гейтс сред топ пет на най-влиятелните жена в света и втората американка - след вицепрезидента Камала Харис, в списъка на 100-те най-влиятелни жени според Forbes.

Тя и съпругът й Бил, преди дни обявиха, че ще се разведат след 27 годишен брак. Въпреки че нямат предбрачно споразумение, ако разделят по равно своите 146 милиарда долара, Мелинда ще остане с богатство от около 73 милиарда долара.

През последните десетилетия Мелинда се превръща в един от най-големите филантропи в света като съпредседател на фондация "Бил и Мелинда Гейтс", която тя управлява практически сама през първите шест години от старта й. Сега тя е съпредседател на фондацията, заедно с Бил, като според тях това ще се запази дори след развода.

През 2016 г. Мелинда Гейтс получава най-високото гражданско отличие в САЩ, познато още като Президентския медал на свободата от президента Барак Обама.

Мелинда е израснала в Далас, Тексас, с родителите си - майка, която не работи и баща й, който е космически инженер. Тя има и братя и сестри.

Развод за $146 млрд.: Бил и Мелинда Гейтс се разделят

Развод за $146 млрд.: Бил и Мелинда Гейтс се разделят

Разделянето на активите ще е трудно. Двамата обещаха да продължат филантропската дейност

Мелинда Гейст има бакалавърска степен по компютърни науки от Duke University. Малко след дипломирането си е назначена от Microsoft, веднага след като компанията става публична. В компанията тя работи като ръководител на проекти на Microsoft Bob, Microsoft Encarta и Expedia.

Мелинда и Бил Гейтс се запознават на един тиймбилдинг на компанията.

Според двойката първото им пътуване до Африка през 1993 г. е било повратна точка в живота им. По време на разходка по плажа в Занзибар те решават да направят нещо по отношение на лошите условия на живот и бедността, които виждат там. Така се ражда Фондация Гейтс.

През 1994 г., след седемгодишна връзка Бил и Мелинда се женят на тайна церемония на хавайско игрище за голф.

Двойката има три деца, родени съответно през 1996, 1999 и 2002 г. Децата няма да наследят милиардите на родителите си. По-голяма част от парите ще отидат във фондацията. "Искаме да постигнем баланс, при който децата ни имат свободата да правят каквото желаят, но в същото време да не разполагат с много пари", каза Бил през 2014 г.

Мелинда Гейтс е активна по редица проблеми, засягащи голяма част от населението на света. Въпреки католическата си вяра, тя работи за разширяване на възможностите за контрацепция за жени, като пише в статия от Fortune, че контролът върху раждаемостта е "твърде важен въпрос, за да бъде политизиран". Тя се бори и за равенство между половете.

Веднъж Мелинда споделя какво наследство би искала да остави след себе си. "Когато умра, искам хората да смятат, че съм била страхотна майка и добър приятел. Грижа ме е за това повече, отколкото за всичко останало."