Бил и Мелинда Гейтс, които в продължение на десетилетия бяха сред най-заможните семейства в света и провеждаха значителна филантропска дейност, планират развод, предават световните медии.

Съобщението, че двойката се разделя след 27 години брак, дойде в понеделник.

Решението има потенциал да засегне технологичната индустрия, да наложи промени в огромно портфолио от бизнес и недвижими имоти, както и да окаже силно влияние в сферите на глобалното здравеопазване, политиките за борба с изменението на климата и социалните въпроси, свързани с равенството на жените, коментира Bloomberg.

Бил и Мелинда Гейтс, които управляват състояние в размер на $146 млрд., не са дали подробности относно финансовите си планове, макар че подчертават, че ще продължат да работят заедно по тези въпроси.

65-годишният Бил Гейтс е четвъртият най-богат човек в света. 56-годишната Мелинда, бивш мениджър в Microsoft, управлява Bill & Melinda Gates Foundation заедно с него. Организацията вече е дарила над $50 млрд. Двамата остават съпредседатели на фондацията.

Решението на двойката представлява втория подобен развод сред най-богатите хора в света в последните години. През 2019 г. Джеф Безос и Макензи Скот се разделиха — което направи Макензи една от най-богатите жени в света. В следващите месеци тя се превърна в един от най-влиятелните филантропи и вече дари милиарди за различни каузи, включително над $1,75 млрд. за борба срещу Covid-19.

За Бил и Мелинда Гейтс разделянето на активите ще бъде далеч по-трудно отколкото при Безос, чието богатство е концентрирано най-вече в акции на Amazon.

Състоянието на Бил Гейтс започва с дела му в Microsoft, но акциите в технологичния гигант вече представляват под 20% от активите му. През годините той даряваше ценните книжа на фондацията и точният му дял не е оповестяван след като напусна борда на компанията миналата година.

Според FactSet, по последни данни, този дял струва около $26 млрд.

Най-големият му актив е Cascade Investment — холдингова компания с интереси в недвижимото имущество, енергетиката, хотелиерския бизнес, както и притежаваща акции в десетки публични компании.

Законът на Вашингтон дава насока как активите могат да бъдат разделени. Според законодателството всичко, което е било придобито по време на брака, се счита за равна собственост на двамата. Но това не означава, че състоянието ще бъде разделено поравно, а съдия има право да даде крайното решение.