Всяка година милиони деца по света очакват с нетърпение Дядо Коледа да пристигне у дома с подаръци и празнично настроение.

Според официалните данни от Северния полюс шейната на белобрадия старец тази година е с нови подобрения, които ѝ позволяват да се движи с доброто старо самолетно гориво, ако елените не успеят да полетят или се изморят.

CNN направи сметката за количеството гориво, от което се нуждае Дядо Коледа, за да раздаде всички подаръци по света на Бъдни вечер.

Да предположим, че добрият старец ще използва самолетно гориво (около 30 литра петрол отиват за приблизително 3,8 литра самолетно гориво).

След това трябва да добием поне бегла представа за това колко километра пропътува шейната за един литър гориво. Не е ясно колко тежи тя, както и каква е нейната форма.

Един Lear Jet например използва около 3,8 литра гориво за 4,4 км. Лекият самолет Piper Cub се нуждае от около 3,8 литра гориво за 24 км.

Така че може да се пресметне, че за 3,8 литра (един галон) гориво шейната може да прелети около 8 км.

Според някои оценки около 45% от населението на света отбелязва Рождество Христово. Това означава, че Дядо Коледа трябва да посети около 675 милиона домакинства в нощта на 24 декември.

С около 7 домакинства на миля (2,5 кв. км.) и ако приемем, че домакинствата, празнуващи Коледа, са струпани (което изглежда логично, имайки предвид религиозните разбирания), това означава, че Дядо Коледа трябва да покрие около домакинства на площ от 243 милиона кв. км.

От CNN са направили изчисленията, като се предполага, че Дядо Коледа ще иска да икономиса време и да лети по диагонал над всеки изминат квадратен километър.

Това означава, че той ще трябва да пропътува около 363 милиона километра, за да достави всички подаръци на малчуганите по света. За това на Дядо Коледа ще му е необходимо около 170 милиона литра самолетно гориво за ежегодното си околосветско пътешествие.

Самолетното гориво в момента струва около 1,20 щатски долара за галон (3,78 литра). Така общият разход за гориво за пътуването на Дядо Коледа излиза малко под 54 милиона долара за една нощ, въпреки че цените на горивата са стигнали до почти историческо дъно.

Ако се замислим отново, май е по-добре да разчитаме на осемте елена, които ще помагат на белобрадия старец в мисията си да зарадва децата по света.