Летище София добави първата си прибалтийска дестинация с полетите на латвийската авиокомпания airBaltic. Тя стартира полети три пъти седмично - във вторник, четвъртък и събота като свързва българската столица със своята база в Рига, Латвия. Това е първият маршрут на авиокомпанията от летище София. Стартът на полетите до Рига беше посрещнат с традиционен воден салют.

"Приветстваме airBaltic за решението да стартира директни полети до Рига от летище София. Чрез тях българите ще имат възможност да достигат до всички балтийски и скандинавски летища само с едно прекачване. Благодарни сме за доверието на авиокомпанията и пожелаваме успех на новата дестинация в портфолиото ни", заяви Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на СОФ Кънект, оператор на летище София.

"Радваме се, че ще засилим присъствието си в България и ще стартираме първия си маршрут от София до оживения град Рига - дома на airBaltic. Благодарни сме на нашите партньори от летище София за съвместната работа по този проект и с нетърпение очакваме да предложим на местните пътници възможността да посетят и опознаят това бижу на Балтика", сподели Томас Рамдал, главен вицепрезидент "Управление на мрежата" в airBaltic.

От Рига до Газипаша: Новите дестинации от летище София за лято 2024

От Рига до Газипаша: Новите дестинации от летище София за лято 2024

Полети до 78 редовни и 28 чартърни дестинации

Авиокомпанията airBaltic лети до над 70 дестинации в Европа, Близкия Изток и Азия. Освен връзките до тези места, авиокомпанията се гордее с най-младата флотилия в Европа, която се състои от един от най-екологичните търговски самолети в света - Airbus A220-300.

Тъй като устойчивостта е сред основните ценности на airBaltic, превозвачът успява да намали количеството си въглеродни емисии с 33% в сравнение с 2008 г. чрез модернизиране на флота и оптимизиране на процедурите за кацане.

В допълнение, airBaltic се ангажира да намали въздействието си върху околната среда до минимална възможна стойност и да постигне въглеродна неутралност до 2050 г. в съответствие с ангажиментите на авиационната индустрия и ЕС.

Латвийската airBaltic започва директни полети от летище София до Рига през май 2024-а

За първи път ще има директни полети между София и Рига: Колко ще струват билетите?

Това е първата дестинация, която летище София добавя за следващата година.