Щастието е нещо трудно за количествено определяне, но това не ни пречи да опитваме да го опишем. Годишния доклад за най-щастливите държави World Happiness Report трябва да бъде публикуван по-късно този месец. Петкратният победител в класацията страната, която може би е най-квалифицирана да предложи уроци за това как да живеем щастливо.

И ще прави точно това - Финландия открива първия в света майсторски клас по щастие. Лошата новина е, че е само за десет късметлии, пише Forbes. Усмивките и доброто настроение за тях ще е гарантирано, защото Visit Finland ще бъде домакин на цялото събитие, така че то няма да струва на участниците нито стотинка. Тези, които не са прието, могат да се утешат, като гледат майсторския клас безплатно онлайн по-късно това лято.

Кандидатурите са отворени за всеки желаещ, а срокът за кандидатстване 2 април 2023 г. Продължителността на майсторския клас е четиринадесет дни и ще се проведе във финландския регион Lakeland от 12 до 15 юни 2023 г. в луксозен курорт Kuru, където всяка вила разполага със собствена сауна и спа център. На победителите за програма ще им бъде осигурен самолетен билет до страната и ще бъдат свързани с експертни "треньори", целящи да ги насочат към балансиран начин на живот, който насърчава "щастието по финландския начин". Уроците ще обхванат четири ключови теми: природа и начин на живот; здраве и баланс; дизайн и ежедневие; храна и благополучие.

Уроците ще са съсредоточени върху общата финландска философия, че щастието не е някакво мистично състояние, а по-скоро умение, което може да се научи.

Според доклада за щастието на Oracle за 2022 г., много от нас са забравили това умение или никога не са открили, че го имат, като 45% от хората твърдят, че не са се чувствали истински щастливи повече от две години, а 25% не са сигурни или не могат да си спомнят дали са се чувствали щастливи . Финландия твърди, че знае отговора на въпроса как да постигнем състояние на щастие, остава да решите дали да кандидатствате.