Реалистичните новогодишни цели е по-вероятно да бъдат реализирани. Особено реалните финансови цели - те не само са лесни за изпълнение, но могат да окажат дългосрочно въздействие върху вашето финансово състояние. 

Ако доходите ви са недостатъчни, за да покриете разходите си, има няколко начина, с които да се опитате да коригирате това. Можете да увеличите доходите си, да намалите разходите си и да продадете вещи, от които вече не се нуждаете. Ето какво съветва финансовият анализатор и автор на няколко книги Марк Кантровиц. Тексът му е публикуван във Forbes.

Печелете повече

Има няколко начина да увеличите доходите си:

1.Попитайте шефа си за повишение на заплатата. В доводите си наблегнете на това, че сте ценен за компанията. Това ще ви помогне да обосновете увеличението на заплащането.

2.Започнете работа на непълно работно време или допълнително вечер и през почивните дни. Това не само увеличава доходите ви, но намалява времето, което е на разположение за харчене.

3.Започнете по-добре платена работа. Когато хората сменят работата си, те често получават увеличение на заплатата с 10% или повече.

Харчете по-малко

Харченето на пари води до пристрастяване. Но тази еуфория намалява, когато дойде времето, в което се налага да платите сметките си.

Повишаването на осведомеността относно разходите е първата стъпка в упражняването на контрол. Започнете, като проследявате разходите си за един ден, за един месец и опишете бюджета си. Записвайте покупките си в електронна таблица или в приложения за лични финанси.

Ако това е твърде много за вас, следете извлеченията си от банковата сметка и кредитната карта. Но следенето разходите ви по този начин не работи добре, ако голяма част от похарчените пари са в брой.

Сложете всеки разход в отделна категория като храна, хранене навън, дрехи, жилище, транспорт, медицински разходи, развлечения, данъци, застраховки и изплащане на дълг.

Когато знаете колко харчите за хранене навън и забавления например, ще се колебаете следващия път, когато поискате да харчите пари в една от тези категории.

След като опишете бюджета си, помислете за възможности за намаляване на разходите. Прегледайте повтарящите се разходи, като абонаменти и карти за фитнес например, за да видите дали наистина имате нужда от тях.

Пестете умно

Пестенето ви помага да постигнете цели като закупуване на кола или къща, плащане на образованието на вашите деца и по-добра пенсия.

Повечето хора не спестяват достатъчно. Трябва да спестите една пета от доходите си, но повечето хора внасят само 7% от доходите си за пенсионния си план.

Помнете, че е по-евтино е да се спести, отколкото да вземете заем. Започнете като направите автоматичен месечен превод от вашата банкова сметка към спестовните. Бързо ще свикнете с по-малко пари, които да харчите. Потърсете възможности да спестите повече, като например да увеличите спестяванията си, когато получите повишение или бонус, или когато намалите разходите си.

Разнообразете инвестициите си, за да намалите риска. Инвестирайте във взаимни фондове, така че вашият инвестиционен портфейл да не зависи от представяне на отделните акции.

Следете дълговете

Ако имате допълнителни пари, направете допълнително плащане по заема си, например дълг по кредитна карта. Рефинансирайте дълга си, ако можете да се споразумеете за по-нисък лихвен процент. Пазете се от възможностите за рефинансиране, които намаляват месечното ви плащане чрез увеличаване на срока на изплащане.

Продайте нещата, които не сте използвали от година и използвайте приходите за да изплатите дълга си.

Бъдете готови за непредвидени разходи

Направете спешен фонд за непредвидени разходи. Може би смятате, че работата ви е сигурна, но кой знае какво може да се случи след месец или два? Спешният фонд трябва да бъде в сметка, най-добре в спестовна - с висока доходност.