Гърция е най-големият конкурент на българското Черноморие за лятна почивка. Южната ни съседка е избор не само за българите, но и за голяма част от европейците, предлагаща всичко от история, култура, острови, планини до фантастична морска храна и вино. Въпреки че Гърция звучи като идеалната дестинация Travel off Path извежда пет причини лятното пътуване до Гърция да не е най-добрата идея.

Пренаселеност

С рекорден брой хора, пътуващи това лято, не е изненада, че Гърция ще бъде посетена от огромен брой туристи. Дори исторически паметници като Акропола въвеждат нови мерки, за запазването на историческата култура на страната от прекомерния туризъм.

Снимка 626061

Източник: iStock Images

Интересен факт е, че отлагането на почивката до септември някога беше сигурен залог и начин да се сблъскате с по-малко тълпи, но вече все повече и повече туристи отлагат пътуванията си до Гърция до септември, затова вероятността от струпване на хора се увеличава.

Така че, докато Гърция, разбира се, е идеална дестинация за почивка, най-добрият залог е да изчакате, докато тълпите наистина намалеят, и да се отправите на там през октомври. Октомври е идеалният месец, тъй като времето е все още достатъчно топло, за да се насладите на дълги слънчеви дни, а водата е достатъчно топла, за да плувате.

Посещение през юли, август или дори септември ще доведе до малко или никакво лично пространство, стресиращо преживяване и огромни опашки за всичко.

Цените на чадърите и шезлонгите по Черноморието преди 10 години и сега

Цените на чадърите и шезлонгите по Черноморието преди 10 години и сега

И тогава, и сега на някои места цените се считат за високи

Жегата

Тъй като температурите се повишават с всяка изминала година, това, което някога е било считано за приятно топло лятно място, сега е станало почти непоносимо горещо в някои части на страната.

Разбира се, островите са приятно място за отдих, но температурите там също са доста високи, което прави спането в малко автентично жилище без климатик почти невъзможно.

Високи цени

Не е голяма изненада, че пиковият туристически сезон в Гърция от юни до август е и най-скъпият. Посещението по това време ще доведе до по-високи цени за всичко, от полети до напитки, водни таксита, хотели и всичко между тях.

Според анализторите в този период цените стават с около 50% по-високи.

Снимка 626060

Източник: iStock Images

Няма свободни места

С увеличения брой туристи намирането на квартира става все по-трудно. Без значение дали търсите Airbnb, луксозен хотел или хостел, вероятно тези места вече са резервирани.

Разбира това, което е останало, най-вероятно ще бъде надценено или няма да отговаря на изискванията. Въпреки че в Гърция се отвориха повече места за настаняване, за да се отговори на търсенето, броят на имотите за отдаване под наем все още изостава от търсенето.

С колко поскъпва почивката на българското Черноморие това лято

С колко поскъпва почивката на българското Черноморие това лято

Въпреки инфлацията у нас ще е по-евтино, отколкото в Гърция

(Не)приятелските полети и задръствания по границите

Не е извънредна новина, че летенето в момента е стресиращо по много причини. Дълги опашки, недостиг на персонал, повече турбуленции (заради горещината), стачки и много други фактори се съчетават, за да направят пътуването със самолет много голямо предизвикателство.

Спестете си стреса и пропуснете летенето със самолет това лято, ако е възможно изчакайте до есента, когато повечето хора са приключили пътуванията си. Вероятността от закъснения, невъзпитани пътници и други неприятности значително намалява при пътуване по-късно през годината, отколкото в разгара на лятото.

Снимка 626059

Източник: iStock Images

Пътуващите с коли трябва чакат на опашки от автомобили с дължина между 500 метра до над 3 километра по граничните пунктове, за да влязат в Гърция. 

Трафикът това лято се е увеличил с повече от 10 процента и на ден преминават между 5000 и 7000 автомобила.

От "Гранична полиция" периодично въвеждат облекчен режим на проверки и призовават родителите, пътуващи с декларации за децата си, да подготвят предварително копия, които остават на пункта.

Разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка": Какъв е ефектът върху българското Черноморие?

Разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка": Какъв е ефектът върху българското Черноморие?

Обезсоляване, мини, мръсотия: Има ли риск за летния туристически сезон?