В началото на летния сезон прогнозите на българските туроператори са оптимистични, но поскъпването на услугите спрямо миналата година е осезаемо. Това заявиха за Money.bg от Българската асоциация на туристическите агаенции (БАТА). Основната причина за поскъпването е високата инфлация в България, коментират туроператорите.

"За юли и август в много от хотелите на морето вече са с изчерпани наличности, но все още има места", коментира мениджърът на хотели в "Слънчев бряг" Деница Бахова. Тя обяснява, че се наблюдава сериозен ръст на резервации от страна на полските и британските туристи, а цената на почивката в курорта скача средно с 15 % в сравнение с миналото лято.

"Ако миналата година цената е била 180-190 лева на ден за стая, тази година ще бъде около 250-260 лева", казва Бахова.

Кое с колко поскъпва спрямо лятото на 2022 година:

  • хотели - цени на нощувките - поскъпване средно между 10%-20%
  • плажове - цена на чадър - поскъпване средно с 10%
  • ресторанти - поскъпване на храната и напитките средно с 15%

Увеличените наеми за концесиите на плажвете и исканите по-големи заплати от служителите също са вдигнали цените, коментират туроператорите. Основният извод е, че най-голямо поскъпване се отчита при нощувките, а най-малко - за плажните принадлежности. Най-голямо поскъпване ресторантьорите отчитат при хранителните продукти, като цената на алкохола също се е повишила спрямо миналата година.

Снимка 225969

Източник: архив БГНЕС

Според настоящите данни на туристическите агенции масово българските туристи, които през лятото на 2022 година са почивали на родното Черноморие по 10 дни, тази година ще почиват по 5 дни.

На море в Гърция или в България: Kолко струват нощувките през летния сезон?

На море в Гърция или в България: Kолко струват нощувките през летния сезон?

Българското Черноморие остава драстично по-евтино

Къде е най-скъпо и къде най-евтино?

В курортите "Златни пясъци" и "Слънчев бряг" средното поскъпване на цените е с около 20%, като основната причина за това са високите разходи на хотелиерите. По-евтина излиза почивката в морски градчета като Каварна, Поморие и Ахтопол. Там средното повишение на цените спрямо миналата година е с между 5% и 10%.

На този фон Националният статистически институт отчита ръст в заетостта на местата за настаняване и приходите от нощувки. Общият брой на нощувките във всички места за настаняване вече е с над 30% повече, в сравнение със същия период на миналата година. Най-голямо увеличение се наблюдава в хотелите с 1 и 2 звезди. През юли и август по българското Черноморие се очаква и по-голям брой чуждестранни туристи.

Част от хотелите в "Слънчев бряг", "Албена" и "Златни пясъци" вече са резервирани почти на 100%. Малките семейни хотели, както и къщите за гости вече са заети на 70-80%.

Липса на персонал

Основният проблем по морето е липсата на персонал, особено на български служители. Затова туристическият сектор у нас внася около 25 000 работници, които трябва да запълнят все по-голямата липса на българкски кадри. Българските работодатели наемат служители от Индия, Непал и Бангладеш.

Освен от тези страни и от държавите от Средна Азия, част от липсата на кадри в българските хотели са запълнени от служители от Украйна, Беларус и Молдова.

Средната заплата в сектора е около 2000 лева. Въпреки това недостигът на български работници е голям проблем, за който единственото решение е наемането на чужденци. Повечето от предлаганите заплати започват от 1500 лева и стигат до 2500-3000 лева.

Индийци и непалци сменят българските работници по морето: ето какви заплати получават

Индийци и непалци сменят българските работници по морето: ето какви заплати получават

Гладът за (български) кадри кара работодателите да внасят работна ръка от далеч