Регистрирано е значително увеличение на предлагането на квартири за краткосрочно наемане преди пиковия летен туристически сезон в Гърция, пише местното издание Еkathimerini.

Според данни, представени от AirDNA, въз основа на резервации, направени през платформите Airbnb и VRBO до началото на юни, се очаква растежът на търсенето за периода май-октомври да надхвърли 42 на сто.

В същото време, както се вижда от съответните данни, цените бележат ръст от 7% на годишна база. Средната цена за нощувка в краткосрочна квартира под наем на гръцкия остров Корфу струва $108, като в силния летен сезон цената достига $127 (229 лева), докато през октомври пада до $90 (162 лева). Според актуалните обяви, наем на апартамент за 4-ма на този гръцки остров е $178 (322 лева) в силния летен сезон (22-26 юли).

Измама по гръцки: За какво да внимаваме при резервация на хотел за лятната ни почивка

Измама по гръцки: За какво да внимаваме при резервация на хотел за лятната ни почивка

Съюзът на потребителите в Гърция съобщи за измамени туристи от фалшиви сайтове за резервации в южната ни съседка

Средните наеми на Касандра, най-западният "ръкав" на полуостров Халкидики са около $130 (234 лева) за нощувка, като през силния летен сезон достигат $141 (254 лева), а през есента падат до $114 (205 лева).

Едни от най-скъпите са нощувките на остров Санторини. Средните цени това лято там са над $250 (451 лева) на вечер, като в пиковия летен сезон скачат до над $300 (541 лева).

А какви са цените по българското Черноморие?

Според информацията в същата платформа средните цени в българския курорт "Слънчев бряг" са $51 (92 лева). През август те достигат $54 (97 лева), докато през октомври падат до $44 (79 лева). Сходни са цените на нощувките и в намиращите се в непосредствена близост Несебър и Равда.

Цените на чадърите и шезлонгите по Черноморието преди 10 години и сега

Цените на чадърите и шезлонгите по Черноморието преди 10 години и сега

И тогава, и сега на някои места цените се считат за високи

В Приморско и Созопол средните цени за наем на квартира това лято достигат $62 (112 лева). Средните цени обаче се различават значително в зависимост от местоположението на квартирата и датите, на които ще бъде наета. Така, например в предпочитания Стар град на Созопол в силния сезон може да бъде намерена квартира за 4-ма за $155/280 лева за вечер. Същевременно по същото време в по-отдалечена квартира от плажа, в Новия град нощувката може да излезе и по-скромните $44/80 лева (за трима).

Цените на нощувката във Варна е средно $54 (97 лева), като в силния летен сезон достига $64 (115 лева). Докато в Бургас се очертава малко по-евтино - средно $50 (90 лева) за нощувка, а в силен сезон - около $58 (104 лева).

Разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка": Какъв е ефектът върху българското Черноморие?

Разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка": Какъв е ефектът върху българското Черноморие?

Обезсоляване, мини, мръсотия: Има ли риск за летния туристически сезон?