Съюзът на потребителите в Гърция съобщи за измамени туристи от фалшиви сайтове за резервации в южната ни съседка. Измамата се случва след като измамници създават "огледални сайтове" на хотели, след което започват приемането на плащания онлайн.

Един от най-пресните примери е за потребител резервирал онлайн хотел в Навплио, платил 2300 евро, а се оказва, че този хотел не работи от една година, посочват от гръцкия Съюз на потребителите. 

Според гръцките медии хотелът "Kandia's Castle Resort" е бил обявен на търг през юли миналата година и е преминал в други ръце - на израелския гигант за хотелиерство и кетъринг "Fattal". Въпреки това до февруари 2023 г. предишният собственик е правил нормални резервации и е приемал авансови плащания през уебсайта на хотела.

"Това, доколкото е вярно представлява безпрецедентен акт на заблуда на потребителската общественост и оклеветяване на туристическия продукт на по-широката област Навплио. Групата закупи въпросния хотел от търг през юли 2022 г. Следователно абсолютно никакви отношения (дори договорни) не го свързват с предишния собственик на имота и той не носи отговорност за каквото и да е свое действие".

Най-голямото стартъп събитие в света се оказа най-голямата стартъп измама

Най-голямото стартъп събитие в света се оказа най-голямата стартъп измама

Хиляди индийски предприемачи дадоха огромни суми, за да гледат Мъск и да намерят инвеститори - останаха в пръст в уста

Според информацията над 30 са платилите тазгодишната почивка в затворения и ремонтиран хотел, които сега търсят начин да си върнат парите и да бъдат компенсирани.

Как да се предпазите?

От платформата "Ние потребителите" съветват преди да преведете парите за резервацията си да извършите няколко стъпки. Първо проверете на кого принадлежи предоставената банкова сметка и се осведомете за това коя фирма стои зад сайта. След това проверете притежава ли фирмата удостоверение за турагентска/туроператорска дейност от Υπουργείο Τουρισμού - Ministry of Tourism в Гърция или в съответната страна, където е регистрирана. От полза ще ви бъде и да разгледате отзиви за платформата от други потребители. Важно е и да сверете имейла и телефона, а също и да се свържете с хотела и да попитате работи ли със съответната платформа.

От мечта за собствен остров до епична финансова измама: Филм разказва как Ружа Игнатова се превърна в криптокралица

От мечта за собствен остров до епична финансова измама: Филм разказва как Ружа Игнатова се превърна в криптокралица

Филмът описва историята на фалшивата криптовалута и нейния харизматичен основател