"Cryptoqueen - The OneCoin Scam", дебютира в Кан. Филмът описва историята на фалшивата криптовалута и нейния харизматичен основател, който открадна до 15 милиарда долара от доверчиви инвеститори, пише Variety.

Продуциран от продуцентската компания A&O Buero, носител на наградата Emmy, и продаден в международен план от Java Films, документалният филм проследява Ружа Игнатова, основател на OneCoin, която рекламира криптовалутата на митинги, наподобяващи религиозни събирания. Игнатова твърди, че OneCoin е на път да се превърне в най-голямата цифрова валута в света и да промени живота на Земята, описвайки я като криптовалута за бедните, валута, която ще превърне бедняците в принцове. Това обаче се оказа гигантска измама и само превърна Игнатова в Криптокралица.

Ето какво разкри Европол за досието на Ружа Игнатова

Ето какво разкри Европол за досието на Ружа Игнатова

От къде е изтичала информация за разследването?

Игнатова организира пищни партита с шампанско и купува луксозни имоти по целия свят, преди внезапно да изчезне безследно - и след като измами инвеститори с приблизително 15 милиарда долара. The Times описа удара като "една от най-големите измами в историята".

Местонахождението на Игнатова остава неизвестно

Въпреки измамата и попълването на Игнатова във списъка на ФБР и най-търсените списъци на Европол, много инвеститори продължават да вярват в OneCoin.

Режисьорът Йохан фон Мирбах почувства лична връзка с историята, отбелязвайки, че Игнатова е израснала в Германия само на няколко километра от родния му град в Шварцвалд.

"Веднага щом чух за нея, се заинтересувах", казва той. "Познавам този регион, знам как работят тези хора. Образованието е добро, безработицата е ниска. Това е място, където обществото все още работи".

"Най-издирваната жена в света": какво се знае за Ружа Игнатова

"Най-издирваната жена в света": какво се знае за Ружа Игнатова

Всички, които са познавали Ружа Игнатова отблизо, твърдят, че още от ранна възраст е била екстравагантна - и свръхинтелигентна.

"И тогава се появява Ружа, която никога не можеше да се насити, която ходеше на училище с червено червило и рокля, докато всички останали тичаха наоколо с ризи на дървосекачи и скъсани дънки, слушайки Nirvana. Още тогава тя споделяла плановете си да купи свой собствен остров един ден. Така тя се превърна в "чужда" от самото начало. И това прави "The Cryptoqueen" толкова специална. Тя беше нещо специално: умна, желаеща да победи, да завладее света. Тя можеше да успее по толкова много законни начини. Но те не бяха нейния начин. Исках да знам защо тя стана зла".

"Crytpoqueen" е поръчан от френско-германския канал Arte и регионалния немски телевизионен оператор WDR. Java го продава и като единичен филм, и като телевизионен сериал.

Гръцката полиция вдигната на крак заради криптокралицата Ружа Игнатова

Гръцката полиция вдигната на крак заради криптокралицата Ружа Игнатова

Наскоро ФБР обяви награда от $100 000 за достоверна информация къде се намира българката.

Заглавието бележи поредното сътрудничество между международния дистрибутор на документи и базираните в Кьолн и Хамбург A&O Buero - компаниите работят заедно повече от десетилетие. Java също представляваше последните филми на фон Мирбах, включително "Smoke & Fumes - The Climate Change Cover-Up".