Твърди се, че Ружа Игнатова, известна още като "изчезналата криптокралица", е получила полицейска информация от български източници за разследвания на измама с криптовалута на стойност 4 милиарда долара, преди да изчезне, информира Би Би Си.

42-годишната жена, родена в България, се издирва за предполагаемата й роля в извършаването на измама с криптовалута, известна като OneCoin.

Файлове от срещи на Европол, разгледани от BBC, показват, че издирваната от ФБР жена е знаела за опитите да бъде арестувана месеци преди да изчезне.

"Най-издирваната жена в света": какво се знае за Ружа Игнатова

"Най-издирваната жена в света": какво се знае за Ружа Игнатова

Всички, които са познавали Ружа Игнатова отблизо, твърдят, че още от ранна възраст е била екстравагантна - и свръхинтелигентна.

Полицейските документи бяха предадени на подкаста The Missing Cryptoqueen от Франк Шнайдер, бивш шпионин и доверен съветник на Игнатова.

Шнайдер твърди, че метаданните на файловете предполагат, че тя е получила информацията чрез собствените си контакти в България.

Сега той е изправен пред екстрадиране в САЩ за предполагаемата си роля в измамата с OneCoin.

Гръцката полиция вдигната на крак заради криптокралицата Ружа Игнатова

Гръцката полиция вдигната на крак заради криптокралицата Ружа Игнатова

Наскоро ФБР обяви награда от $100 000 за достоверна информация къде се намира българката.

Полицейските досиета съдържат презентации, направени на среща на Европол "Операция Сателит" в Хага на 15 март 2017 г.

Според документите на срещата са присъствали ФБР, Министерството на правосъдието на САЩ и окръжният прокурор на Ню Йорк. Присъствали са и служители от Великобритания, Германия, Холандия, Дубай и България.

Документите включват подробности за американските власти, които имат "високопоставен поверителен информатор", банкови сметки в OneCoin, получаващи средства от инвеститори, и неуспешни опити на британската полиция на Лондон да разпита самата Ружа Игнатова.

$100 000 за залавянето на "криптокралицата" Ружа Игнатова: българката е в Топ 10 на най-издирваните лица на ФБР

$100 000 за залавянето на "криптокралицата" Ружа Игнатова: българката е в Топ 10 на най-издирваните лица на ФБР

Според американските власти е възможно тя да е "тежко въоръжена"

ФБР не коментира документите на Европол, но специален агент Пол Робъртс казва за подкаста: "Имаше разследвания по целия свят срещу нея и срещу OneCoin като цяло, за много от които тя беше научила поради действия на правоприлагащите органи в други държави."

Припомняме, че Ружа Игнатова се качва на полет от София за Атина през 2017 година и след това изчезва безследно. Преди това тя успява да открадне поне 4 милиарда долара чрез сложна измама с фалшивата криптовалута OneCoin.