Безследно изчезналата "криптокралица" - българката Ружа Игнатова, попадна в списъка на десетте най-издирвани лица на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ, съобщават световните агенции. Игнатова е обвинена, че е присвоила над $4 милиарда, след като е подмамила хора да инвестират в нейната компания за търговия с криптовалути OneCoin.

ФБР обяви награда от $100 000 за достоверна информация къде се намира българката.

"Криптокралицата" Ружа Игнатова вероятно има $11 милиарда в биткойни

"Криптокралицата" Ружа Игнатова вероятно има $11 милиарда в биткойни

Според съдебни документи българката притежава 230 000 биткойни

Разследващите са установили, че въпросната схема на практика няма никаква стойност и никога не е била защитена от блокчейн технологията, използвана при криптовалутите. Според федералната прокуратура компанията по същество била Понци схема, замаскирана като криптовалута.

Ружа Игнатова е в неизвестност от 2017 година, когато в САЩ срещу нея е издадена заповед за арест. За последно се смята, че е видяна да се качва на самолет от България за Гърция, след което следите й се губят.

Според американските власти има голяма вероятност българката да е неразпознаваема, вследствие на пластични операции.

OneCoin е основана през 2014 г. от Ружа Игнатова със седалище в София. Офисът се намираше на площад "Славейков", срещу Софийската градска библиотека. Игнатова е оглавявала OneCoin до октомври 2017 година.

Схемата работи като многостепенна маркетингова мрежа, чрез която членовете получават комисиони за ангажиране на нови членове, които закупуват криптовалутата. OneCoin твърди, че има над 3 милиона членове по цял свят, като платформата продължава да е активна.

Нови разкрития за Ружа Игнатова: лондонски мезонет на "криптокралицата" за £13,5 милиона

Нови разкрития за Ружа Игнатова: лондонски мезонет на "криптокралицата" за £13,5 милиона

Подкаст на BBC разказва за суперлуксозното жилище, в което е имало картини за половин милиард британски лири