Към днешна дата сочената за "криптокралица" Ружа Игнатова разполага с 230 000 биткойна на обща стойност от над 11 милиарда долара. Това сочат съдебни документи, цитирани от сайта Bitcoin.com. Съдебните документи са подадени от жертви на схемата Onecoin и показват, че Игнатова е получила криптовалутата от член на емирско кралско семейство в Дубай - шейх Сауд, който е син на един от най-богатите хора в Дубай.

Заради загуби инвеститор съди в САЩ компанията OneCoin на Ружа Игнатова

Заради загуби инвеститор съди в САЩ компанията OneCoin на Ружа Игнатова

Американска гражданка обвинява дружеството за загуби в размер на 130 000 долара

Повече от 3 години "криптокралицата" се укрива и е в неизвестност

Ружа Игнатова основава Onecoin заедно със Себастиан Гринууд и с брат си Константин Игнатов през 2014-а година. Схемата представляваше нещо като мрежа за маркетинг на няколко нива, включваща пакети, които привидно бяха обвързани с блокчейн мрежа. Игнатова твърдеше на своите "клиенти" и на цялата общественост, че Onecoin ще бъде най-доминиращият крипто актив и в крайна сметка ще бъде "убиецът на биткойна".

Седалището на компанията е базирано в България, но е регистрирано като офшорна компания в Дубай

В края на 2016 г.стана публично достояние, че проектът никога не е използвал какъвто и да е тип блокчейн технология. През 2017 г. американските правоохранителни органи изпратиха тайна заповед за ареста на Игнатова. Малко по-късно тя изчезна.

САЩ издирва Ружа Игнатова заради "пирамидата" OneCoin

САЩ издирва Ружа Игнатова заради "пирамидата" OneCoin

Брат ѝ е задържан, а самата тя може да получи до 65 години затвор

Себастиан Грийнууд е арестуван през 2018-а годин., а Константин Игнатов през 2019 г. Оттогава продължават и съдебните дела. Американските прокурори твърдят, че "измамата Onecoin е прибрала около 4 милиарда долара от жертви по цял свят".

Къде е Ружа Игнатова?

Издирваната българка може да се укрива на различни места. Различни доклади през последните години предполагат, че тя може да се намира в региона на ОАЕ, Гърция или Русия. Една от най-тиражираните версии е тази за Дубай, тъй като Обединените арабски емирства и САЩ не споделят споразумение за екстрадиция.

Според изнесените съдебни документи сделката за придобиването на въпросните 230 000 биткойна се е състояла през октомври 2017-а година. Тогава виртуалната валута се търгуваше за около 6 000 долара.

Коя е Ружа Игнатова и как успя да натрупа милиарди с измама?

Коя е Ружа Игнатова и как успя да натрупа милиарди с измама?

Възходът и падението на една успяла млада жена и нейната пирамида от фалшиви пари