Прокуратурата в Съединените американски щати издирва Ружа Игнатова по обвинение за откраднати "милиарди долари" чрез фалшивата криптовалута OneCoin, става ясно от официален пресрилийз. Държавното обвинение е задържало Константин Игнатов, нейн брат, и все още издирва нея.

38-годишната Игнатова е получила четири обвинения. Ако бъде призната за виновна по тях, може да бъде осъдена на до 65 години затвор. Обвиненията включват измама, пране на пари и други. Игнатов получава едно обвинение с до 20 години присъда. Обвинен е и 50-годишен американски гражданин.

Към момента на залавянето му Игнатов е управлявал OneCoin Ltd, която според обвинението представлява "пирамида". Компанията, както е известно, е основана през 2014 г. в София. Ружа Игнатова е ръководела структурата до октомври 2017 г., когато изчезва.

Старомодна пирамида на модерна платформа

OneCoin Ltd. работи като мулти-левъл маркетинг мрежа, в която участниците получават комисионна при привличането на нови членове, които купуват т. нар. криптопакети, казват от прокуратурата. Сайръс Ванс Джуниър, също прокурор, посочва, че компанията е "старомодна пирамида на модерна платформа".

Според описанието на сайта на OneCoin, основният бизнес е продажбата на обучителни материали. Членовете могат да купуват "обучителни пакети" на стойност между 100 и 118 000 евро. Всеки пакет включва "жетони", с които се получава правото да се копае OneCoin. За разлика от останалите криптовалути обаче, тази не е децентрализирана, а цялата информация е на сървърите на компанията. В момента няма никакъв начин виртуалната валута да бъде обменена.

OneCoin Ltd. твърди, че едноименната "криптовалута" се "копае" чрез сървъри, управлявани от компанията, както и че стойността на токените се определя от търсенето и предлагането. Твърдението им е, че стойността на един OneCoin е нараснала от €0,50 до почти €29,95 към януари тази година. Обвинението посочва, че тези твърдения са неверни.

В крайна сметка компанията е имала над 3 милиона члена по света и продължава да работи. Според обвинението, между четвъртото тримесечие на 2014 г. и третото на 2016 г. OneCoin Ltd. е генерирала $3,353 милиарда приходи и "печалба" от $2,232 милиарда.

"Ако си тук, за да получиш парите си, напусни тази стая веднага"

"Обвинените са създали мултимилиардна "криптовалутна" компания, изградена изцяло на лъжа и измама. Те са обещавали огромна възвръщаемост и минимален риск, но този бизнес е бил пирамида, основана на пушек и огледала", казва прокурор Джофри Бърман.

Игнатов е заловен на летището в Лос Анджелис. Той е бил в Лас Вегас от 27 февруари, където е провел срещи, свързани с дейността на компанията. По време на една от тях, един от първите въпроси, зададени към него, е кога членовете на OneCoin ще могат да върнат парите си. Отговорът бил: "Ако си тук, за да получиш парите си, напусни тази стая веднага, защото не разбираш за какво става въпрос в този проект".

Редица предупреждения и акции без резултат досега

Белгия, Великобритания, Уганда, Италия, Нигерия, Германия, Индия, Унгария, България, Виетнам, Австрия, Финландия, Люксембург, Китай и Самоа са сред държавите, които са отправяли предупреждения или са предприемали мерки срещу OneCoin от 2016 година насам.

На 19 януари 2018 година български прокурори, заедно с техни европейски колеги, претърсиха офисите на компанията в София.

Европейска спецакция срещу българската "виртуална валута" OneCoin

Европейска спецакция срещу българската "виртуална валута" OneCoin

Ружа Игнатова е създала пирамида, казват от прокуратурата