Българската специализирана прокуратура, в присъствието на представители на Европол и германски разследващи органи, е претърсила офисите на "Уан Нетуърк сървисиз", както и на 14 други компании.

Дружеството се свързва с виртуалната валута "OneCoin", а разследването е по подозрения за "мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута", става ясно от съобщение на държавното обвинение. В акцията са участвали и служители на ГДБОП и ДАНС, както и следователи.

OneCoin

Като управител на компаниите, които са създали "пирамидата" OneCoin, доскоро официално стоеше Ружа Игнатова, сочи Търговския регистър. В средата на май месец м.г. за управител е бил назначен на Кристиян Манолов. Собствеността на дружеството е скрито зад още две фирми, но като крайно физическо лице отново стои същият Кристиян Манолов. Преди те да му бъдат прехвърлени, тя е била собственост на майката на Ружа - Веска Игнатов.

Според описанието на сайта на OneCoin, основният бизнес е продажбата на обучителни материали. Членовете могат да купуват "обучителни пакети" на стойност между 100 и 118 000 евро. Всеки пакет включва "жетони", с които се получава правото да се копае OneCoin. За разлика от останалите криптовалути обаче, тази не е децентрализирана, а цялата информация е на сървърите на компанията. В момента няма никакъв начин вируалната валута да бъде обменена.

От съобщения на чужди регулатори става ясно, че компанията обещава на съществуващите инвеститори висок доход от привличането на нови участници.

Акцията

Разследването е по искане на прокуратурата в Билефелд, Германия. При акцията, проведена на 17 и 18 януари, са иззети множество веществени доказателства, включително сървъри, до момента са разпитани 50 свидетели.

"OneCoin Ltd." е регистрирано в Обединените арабски емирства и действа чрез стотици свързани с него дружества на 4 континента. В Германия и в други държави разпространението на OneCoin е забранено, казват от държавното обвинение.

Според местните контролни органи уанкойните служат като платежно средство, чрез което се заобикаля местното законодателство, уреждащо платежните услуги.

Има съмнения, че чрез схемата "уанкойн" може да се финансират организирани престъпни групи и терористични организации, пише в съобщението на прокуратурата.

Българското дружество "Уан Нетуърк сървисиз" ЕООД е изпълнявало функциите на фактически търговски представител на "OneCoin Ltd." и фактически дистрибутор на създадената от него виртуална валута.

В момента дейността на свързани с "OneCoin Ltd." дружества се разследва още в Англия, Ирландия, Италия, САЩ, Канада, Украина, Литва, Латвия, Естония и много други държави.