Фалшива криптовалута, привлякла 4 милиарда долара, според обвинението в САЩ, и пирамидална схема, базирана на блокчейн лъжи. Как започна възходът на криптокралицата Ружа Игнатова и какво става със схемата ѝ за милиарди, позната на изгорелите инвеститори по цял свята като One Coin?

Криптокралицата

Ружа Игнатова е родена в България, а на 10-годишна възраст заминава със семейството си за Германия. Завършва магистратура по икономика в университета в германския град Констанц и икономика задочно в Хаген. Твърди, че е защитила докторантура по право в Оксфорд.

След това постъпва като консултант в международната компания McKinsey & Company в България, където работи с редица международни банки и финансови институции. Според технологичния блог Questona.com Игнатова е управител на поне 30 дружества и едноличен собственик на капитала на поне 5 фирми. За кратко е икономически директор в инвестиционния фонд Clever Synergies Investment Fund, но собствениците на фонда я освобождават, по информация на "24 часа".

Ружа и баща ѝ Пламен Игнатов са били собственици на металургичния завод Waltenhofen Steelworks в баварския град Валтерхофен  до 2012 г., когато той фалира. Тя и баща й се признават за виновни по обвинения в присвояване на пари от служители и доставчици, банкови измами, измамни счетоводни практики и дори опит да преместят машини обратно в България, за което получава условна присъда от година и 2 месеца. Синдикът на дружеството обвинява семейството в кражба на 1 милион евро.

Сериен предприемач

Въпреки този неуспех през 2014 година Ружа Игнатова преминава в дигиталната сфера. Според Тим Тейшун, Bitcoin ентусиаст, който е прекарал няколко години в проучване на Onecoin, тя се среща с Кристиан Гобел, известен сериен измамник, и Себастиан Гринууд, човекът зад измами като Loopium, Prosper и SiteTalk, пише bitsonline.

Скоро след това всички те, както и Джон Нг и Джарл Торсън, се заемат със създаването на базираната в Сингапур Понци схема, наречена BigCoin, възползвайки се от успеха на Bitcoin. Игнатова става касиер, използвайки своята крипто инвестиционна компания Crypto Real Investment Trust company (CRIT). Схемата се представя на пазара като "Бъдещето на парите" и е насочена към китайските инвеститори. Въпреки обещанията за богатство и щедрост, проектът е прекратен през 2014 г., като повлича със себе си 50 милиона долара загуби на инвеститори.

И това не е краят на Игнатова, която заедно с Грийнууд преобразума почти всичко около BigCoin, включително дизайна и маркенитговите материали и основават OneCoin.

САЩ издирва Ружа Игнатова заради "пирамидата" OneCoin

САЩ издирва Ружа Игнатова заради "пирамидата" OneCoin

Брат ѝ е задържан, а самата тя може да получи до 65 години затвор

Схемата

За създаването на новата криптовалута Игнатова използва капитал, придобит от бивши финансови пирамиди като Conligus (около 10 000 членове), Univer Team (около 120 000 членове), Unaico/SiteTalk, OPN, (около 400 000 членове), Bonofa (около 60 000 членове) и BNG International (около 10 000 членове), както и BigCoin, Crypto Real Investment Trust.

През 2015 г. представя концепцията си за бъдещето на световните разплащания чрез криптовалути на четвъртото издание на EU-Southeast Europe Summit, организирано от списание Еconomist. Ружа Игнатова други участва на събитието редом до други престижни лектори, като президента на България Росен Плевнелиев и министъра на икономиката тогава Божидар Лукарски.

През 2014 г. основава фондация "Един свят" (OneWorld Foundation), имаща за цел да подобри образованието на деца в неравностойно положение. През същата година тя става дори бизнесдама на годината.

Cпopeд oпиcaниeтo нa caйтa нa ОnеСоіn, ocнoвният бизнec e пpoдaжбaтa нa oбyчитeлни мaтepиaли. Члeнoвeтe мoгaт дa ĸyпyвaт "oбyчитeлни пaĸeти" нa cтoйнocт мeждy 100 и 118 000 eвpo. Bceĸи пaĸeт вĸлючвa "жeтoни", c ĸoитo ce пoлyчaвa пpaвoтo дa ce ĸoпae ОnеСоіn. Зa paзлиĸa oт ocтaнaлитe ĸpиптoвaлyти oбaчe, тaзи нe e дeцeнтpaлизиpaнa, a цялaтa инфopмaция e нa cъpвъpитe нa ĸoмпaниятa. B мoмeнтa нямa ниĸaĸъв нaчин виpтyaлнaтa вaлyтa дa бъдe oбмeнeнa.

OneCoin твърди, че реално не продава криптовалута, а образователни пакети, откъдето идват и приходи ѝ. Въпреки това повечето нови членове се включват, заради възможността за бърза печалба от обещаваното почти сигурно поскъпване на валутата. Компанията твърди, че стойността на един OneCoin е нараснала oт €0,50 дo пoчти €29,95 ĸъм янyapи тaзи гoдинa.

За разлика от открития механизъм за "копаене" при другите криптовалути, разчитащи за защита на криптирането на данните, OneCoin твъpди, чe eднoимeннaтa "ĸpиптoвaлyтa" ce "ĸoпae" чpeз cъpвъpи, yпpaвлявaни oт ĸoмпaниятa, ĸaĸтo и чe cтoйнocттa нa тoĸeнитe ce oпpeдeля oт тъpceнeтo и пpeдлaгaнeтo. 

2016 г. Onecoin достигна момент, в който се натрупват празните обещания към инвеститорите и членовете за обмена на "фиксираните и ограничени" монети. Компанията променя стратегията и започва промоцията на нова монета и прави изненадващото изявление на Bangkok One Life Event през октомври за "включването" на нов, подобрен блокчейн.

Истинската изненада обаче се оказа, че без знанието на инвеститорите компанията само два дни по-рано, се е опитала да наеме норвежкия разработчик Бьорн Бйерке за блокчейн разработчик като технически директор, като му възложи изпълнението на действителен, работещ блокчейн за своята криптовалута.

Бйерке е специалист в сферата с над 19 години опит в ИТ индустрията и опит в управление на проекти. С него се свързват с предложение за "много висока заплата", за да разработи блокчейн. Бйерке разбира, че компанията, отправяща предложението е Onecoin и че искат той да превърне техните SQL сървъри в блокчейн.

Така той разбира, че Onecoin е измама и обяснява в неотдавнашен уебинар: "Не можете да изпълнявате криптовалути на SQL сървъри - имате нужда от децентрализация." В последствие той използва множество платформи, за да предупреждава инвеститори да не се включват в схемата.

B ĸpaйнa cмeтĸa ĸoмпaниятa набира нaд 3 милиoнa члeнa пo cвeтa, неразполагащи с техническото знание да различат измамата и получават комисонни за набиране на нови членове, които да купуват криптопакети. Схемата продължава дa paбoти , въпреки предупрежденията за съмнителност и нарастващите официални забрани да се търгува с валутата от много правителства.

Предполага се, че Игнатова и високопоставени сътрудници прибират милиарди, когато в началото на 2017 г. излизат доклади, че изтеглените средства надхвърлят новите постъпления от инвеститори. Не след дълго официалната "борса" на Onecoin затвяря врати. Преди да се скрие Игнатова, разследващите журналисти отбелязват, че е купила яхта на стойност 15 милиона долара за пътуване и имение в Созопол за 2,5 милиона долара. Новозакупената къща има мебели по поръчка, внесени от Германия, частен плаж, лозе и голяма детска площадка, пише bitcoin.com.

И докато Игнатова обещава на семинар през август 2017 г. в Банкок, че валутата ѝ ще се превърне във водеща дигитална валута в целия свят,  OneCoin, която по-късно става OneLife, е разследвана за измамни схеми в Китай, Австрия и Латвия.

Това е и моментът, в който Ружа Игнатова последно е видяна преди да изчезне.

Съдебни документи, които вклюючват кореспонденция между сътрудниците в компанията, показват, че приходите от жертвите по целия свят, инвестирали в пакети с криптовалутата OneCoin, постъпили в контролирали банкови сметки в рамките на по-малко от 2 години до септември 2016 г. са в размер на 3,35 млрд. евро, а печалбите над - 2,23 млрд. евро. Докладите от разследването поясняват, че приблизително 60% от приходите идват от членова не OneCoin, живеещи в Китай, 18% - от членове в Европа и 15% - в Австралия, а останалата част - от други части на света.

От тогава управлението на компанията поема брат ѝ - Константин Игнатов, който до този момент е помощник на сестра си и се появява на конференции по света вместо нея.

Европейска спецакция срещу българската "виртуална валута" OneCoin

Европейска спецакция срещу българската "виртуална валута" OneCoin

Ружа Игнатова е създала пирамида, казват от прокуратурата

Правни проблеми и критика

Компанията и схемата са включени в списъците за наблюдение на много страни, сред които са властите в България, Германия, Финландия, Швеция, Норвегия и Латвия, Хърватия, Италия, Австрия, Индия, Виетнам, Китай. На 30 септември 2015 г. Комисията за финансов надзор в България (КФН) издаде предупреждение за потенциални рискове при новите криптовалути, цитирайки като пример OneCoin. След предупреждението OneCoin преустановява дейност в България и започна да използва банките в чужбина, за да извършва с банкови преводи от участниците.

Индийската полиция арестува 22-ма души за организиране на събитие за набиране на OneCoin през април и май 2017 г., успява да възстанови над 7 милиона долара и организира специален екип за разследване.

Миналото лято китайски прокурори обвиниха над 100 лица, привлекли пари от инвеститори в страната за OneCoin, позната в Китай като Weika Coin, на стойност 2,3 млрд.

На 17 и 18 януари 2018 г. специализираната прокуратура претърси офисите на OneCoin в София, на площад Славейков, по искане на прокуратурата в Билефелд, Германия. Германската полиция и Европол взимат участие в претърсването и разследването. Също така са разследвани 14 други дружества, свързани с OneCoin, и са разпитани 50 свидетели. Сървърите на OneCoin и други материални доказателства са иззети.

Развръзката

Миналия петък в Лас Вегас бе задържан малкият брат на Ружа и настоящият ръководител на структурата Onelife, Константин Игнатов, който бе осъден на 20 години затвор за измама, според официален пресрилийз на прокуратурата в Манхатън.

По случая е задържан и 50-годишният американец Марк Скот, който е арестуван миналата есен и обвинен в пране на около 400 млн. долара постъпления от "престъпната схема" между 2016 и 2018 г. и също е осъден на 20 години затвор.

Срещу 38-годишна издирвана основателка на структурата, Ружа Игнатова, са повдигнати четири обвинения. Ако бъде призната за виновна по тях, може да получи присъда до 65 години затвор. Обвиненията включват измама, пране на пари и други.

Въпреки че операциите на структурата Onecoin са се забавили доста и много лидери са избягали, официалното спиране на схемата може да продължи с години според Джералд Рубсам, главен прокурор, базиран в Билефелд, Германия. Onecoin се разследва от германските власти, но също и от властите във Великобритания, Ирландия, Украйна, балтийските държави, Италия, САЩ, Канада и други региони.

Българските прокурори признават, че операциите на Onecoin не са били напълно прекратени, при проверката на офисите в София през 2018 г. Това е така, защото Onecoin е официално регистрирана в Обединените арабски емирства и малка група от създатели от различни страни.