Процесът за пране на пари в Германия, свързан с известната като "криптокралица" българка Ружа Игнатова хвърля светлина върху покупката на луксозен мезонет в Лондон, пише в свой материал BBC. В подкаста The Missing Cryptoqueen ("Изчезналата Криптокралица") Джейми Бартлет и Роб Бърн разказват как българката е използвала британски адвокати и мениджъри, които продължават да предлагат услугите си, след като тя изчезна.

Бивш портиер в луксозната жилищна сграда Abbots House в Кенсингтън си спомня как е срещнал Игнатова за първи път през 2016-а година, когато тя се върнала от "шопинг пътешествие с българските си бодигарди". По думите му "горките мъже" са следвали българката "като претоварени магарета, всеки от тях, носейки по 20 чанти".

"Криптокралицата" Ружа Игнатова вероятно има $11 милиарда в биткойни

"Криптокралицата" Ружа Игнатова вероятно има $11 милиарда в биткойни

Според съдебни документи българката притежава 230 000 биткойни

Ружа Игнатова изчезна безследно през 2017-а година, но новини за схемите на "криптокралицата" се появяват постоянно. Съдебен процес в Германия срещу прането на пари постави 41-годишната българка под светлините на прожекторите - и не само нея, а лондонския ѝ мезонет за 13,5 милиона паунда с четири спални и басейн.

Според информацията, до която се сдобива BBC - Игнатова тъкмо си е била закупила продукти от скъпи марки като Jimmy Choo, Prada и Calvin Klein, без да се замисля за цената им. Малко по-късно портиерът успява да види вътрешността на суперлуксоцния й мезонет, който се простирал на 640 кв.м.

Снимка 552252

Източник: Knight Frank

"Ружа имаше картина на Анди Уорхол в шкафа си и това просто разби сърцето ми, защото съм завършил колеж по изкуства", разказва мъжът, който е бивш полицай.

По думите му още една картина на гениалния Уорхол е била закачена над камината. видял е и творба на Майкъл Моебиус, представяща кралица Елизабет II, надула балонче от дъвка. Очевидно Ружа е ценител на изкуството.

Списание "Private Eye" оценява творбите в мезонета на българката на 500 000 британски лири.

На 17 септември тази година германският адвокат на Игнатова - Мартин Брайденбах, се изправи пред съда в Мюнстер, обвинен в пране на пари и трансфер на 20 милиона евро към лондонска адвокатска кантора, с които е била финансирана покупката на луксозния апартамент в британската столица.

Адвокати от американската кантора Locke Lord, базирана във Великобритания, изразяват притеснения относно източника на тези пари, които са трансферирани за мезонета в Кенсингтън, става ясно от показания по отделно дело в САЩ. Компаниите на Игнатова обаче преминават през всички проверки за съответствие и процедурата по закупуване продължава заедно с Aquitaine Group - компания от остров Гърнзи, който е данъчен рай за богатите.

Заради загуби инвеститор съди в САЩ компанията OneCoin на Ружа Игнатова

Заради загуби инвеститор съди в САЩ компанията OneCoin на Ружа Игнатова

Американска гражданка обвинява дружеството за загуби в размер на 130 000 долара

Мезонетът е бивша собственост на поп звездата Дафи. Брокерът е Knight Frank, но от там не разкриват кой е сегашният собственик на имота. Според нотариалния акт това е Abbots House Penthouse Limited - една от 12 000 компании от о-в Гърнзи, съществуващи само на хартия и притежаващи имоти в Англия и Уелс. Това означава, че не е задължително името на Ружа Игнатова да бъде записвано в документите.

Разказът на BBC продължава със спомените за Ружа Игнатова на няколко души, живеещи в луксозната сграда. По думите им през 2016-а те са я засичали често, което говори, че вероятно е смятала да се устрои в Лондон.

През същата година Игнатова е отворила е офис в града и е отпразнувала 36-ия си рожден ден с лъскаво парти в музея "Виктория и Албърт". Правила е и планове да запише дъщеря си в частно училище в страната, казват Джейми Бартлет и Роб Бърн от подкаста "The Missing Cryptoqueen" по BBC, които дълго време следят случващото се около "криптокралицата".

Коя е Ружа Игнатова и как успя да натрупа милиарди с измама?

Коя е Ружа Игнатова и как успя да натрупа милиарди с измама?

Възходът и падението на една успяла млада жена и нейната пирамида от фалшиви пари

През 2018-а година българката изчезва, но други хора, свързани с пирамидата OneCoin, остават в луксозния мезонет. През юли 2018-а Константин Игнатов - братът на Ружа, който наследява схемата, публикува селфи от имота. Негови приятели също са посещавали мезонета, спомня си още портиерът на сградата.

Според Джейми Бартлет и Роб Бърн от BBC криптокралицата притежава и още един, по-малък апартамент в сградата, закупен през 2016-а година за 1,9 милиона лири. Името на Игнатова отново не присъства в документите, вместо това е вписана поредната фиктивна компания от остров Гърнзи. В подкаста се твърди, че апартаментът се използва като "таен склад" след изчезването на 41-годишната българка.

Ружа Игнатова е известна със създаването на пирамидата за криптовалути OneCoin. Преди време The Times я описа като "една от най-големите измами в историята", а според изтекли фирмени документи - мрежата на българската "криптокралица" е откраднала най-малко пет милиарда евро.

Българката е с обвинения за незаконно присвояване на средства, участие в организирана престъпна група, измама с ценни книжа и пране на пари. Към момента тя е издирвана от властите и е в неизвестност.

Схемата OneCoin се превръща във филм. И вече е ясно коя звезда ще играе в него

Схемата OneCoin се превръща във филм. И вече е ясно коя звезда ще играе в него

Той ще бъде направен на база на книга на двама от жертвите на измамната схема