Няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море след разрушаването на язовирната стена на "Нова Каховка" в Украйна, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Ековедомството, съвместно с украинските, молдовските и румънските власти всекидневно обменя информация за потенциално замърсяване на водите в Черно море. Басейнова дирекция "Черноморски район" (БДЧР) и Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) следят и допълнителни показатели за потенциалното въздействие след инцидента.

"Сателитните наблюдения и математическото моделиране на водните течения в Черно море към момента не дават повод за притеснение, като при установен потенциален риск ще бъдат предприети превантивни действия и населението ще бъде информирано", коментираха от МОСВ.

Стената на "Нова Каховка" в контролираната от Русия част на Херсонска област в Украйна беше разрушена на 6 юни. До момента все още няма достоверни данни за причините за разрушаването, като двете воюващи държави се обвиняват взаимно.

Солеността на Черно море рязко спадна

след разрушаването на Каховската водноелектрическа централа, а съдържанието на желязо надвиши нормата. Това съобщиха от украинския щаб за ликвидиране на последствията от инцидента, предаде независимата медия за околната среда Kedr.

Специалисти взеха проби от морска вода на три места край Одеса. В село Новая Дофиновка солеността е била 2,7 пъти под нормата. На плажовете Ланжерон и Болшой фонтан - 2,9 пъти. Също така експертите регистрираха необичайно съдържание на желязо във водата - съответно 9, 5,2 и 3,4 пъти.

Българското Черноморие: когато руснаците ги няма

Българското Черноморие: когато руснаците ги няма

“Жега, пясък, море - и много руснаци. Доскоро това беше есенцията на българското Черноморие. Руснаци притежават хиляди имоти тук. Но тази година ги няма." Три чуждестранни издания с впечатления от Черноморието:

Екологът Евгений Симонов отбелязва, че намаляването на солеността недвусмислено се свързва с разрушаването на Каховската ВЕЦ. "Повече от 10 кубически километра прясна вода са излети в него и сега се смесва с морска вода. Годишният дебит на Днепър е около 55 кубически километра, а но заради разрушенията в морето са се излезли 10 кубически километра само за седмица", каза Симонов.

По-рано еколози предупредиха за опасност от навлизане на вода от водноелектрически централи в морето. Обезсоляването на Черно море може да предизвика цъфтеж на опасни синьо-зелени водорасли, които потискат естествената флора на водоема. Освен това в морето могат да попаднат токсични вещества от канализацията и сметищата.

След разрушаването на Каховската водноелектрическа централа на брега на Черно море в Одеса, тя донесе много боклук, мръсотия, растения и различни предмети. Във водата са намерени тела на животни и мъртви риби.

Замърсен плаж с предмети в резултат на разрушаването на язовир Каховка на 13 юни 2023 г. в Одеса, Украйна

Източник: Getty images

Замърсен плаж с предмети в резултат на разрушаването на язовир Каховка на 13 юни 2023 г. в Одеса, Украйна

Ами мините?

Миналата година Русия плътно минира крайбрежието на окупираната Херсонска област, за да възпрат предполагаемия десант на украински войски. След взрива на машинното отделение на Каховската ВЕЦ бързото течение отнесе мини и невзривени боеприпаси, алармираха местните медии.

"Така се сблъскваме с два проблема: първият - мините, пренесени надолу към брега на Одеса, които са приковани към брега, а вторият - нагоре по река Днепър, водата, напротив, разкрива бреговата линия, където можете да намерите взривни устройства, на някои места от времето на Втората световна война", пишат от Nova Kahovka.

От залива на Одеса има морски течения,

които ако попаднат в основните морски течения на Черно море, ще продължат в южна и югозападна посока, към бреговете на Румъния и впоследствие България. Това каза пред Радио "Фокус" бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов. Част от тези замърсявания могат да бъдат утаени в района на Одеския залив, допълни той.

"Със сигурност ще има определени предмети и покъщнина, които ще стигнат до нашите брегове, но по-притеснителното би било, ако част от големия разлив, който беше на машинни масла и други елементи, които са били утаени на язовирното дъно, или такива, които са били вследствие на наводнените терени от различни промишлени зони, канализационна мрежа и умрели животни стигнат до нас", каза още той.

Рискът за туристическия сезон 

Чуждите туроператори вече питат за качеството на водата по българското Черноморие, притеснени от опасността от замърсяване след разрушаването на язовир "Нова Каховка", разположен на река Днепър. Това обявиха пред специализирания сайт TravelNews от Асоциацията на инкаминг агенциите (AIA) - сдружението на българските фирми, които водят у нас чуждестранни туристи.

С 200-300 лева по-скъпа ще излезе едноседмична почивка на българското Черноморие това лято

С 200-300 лева по-скъпа ще излезе едноседмична почивка на българското Черноморие това лято

Очакват се да изберат почивка по родните плажове

Запитвания към момента идват основно от Германия и балтийските страни.

Министърът на туризма Зарица Динкова изпрати писмо до концесионерите на плажове, в което ги призовава за активна позиция, когато преценят, че имат нужда от съдействие.

"За протичането на един успешен и спокоен летен сезон е от изключително значение да опазим непокътнат туристическия продукт на България и всички български черноморски плажове чисти и безопасни за туристите. Разчитаме на партньорството си с Вас и Ви приканваме при всеки случай, в който прецените за необходимо, без колебание да подавате сигнали, за да можем с общи усилия да реагираме своевременно при евентуални признаци на замърсяване по бреговата ни ивица", пише в писмото, с което министърът на туризма се обърна към концесионерите и наемателите, които стопанисват българските плажове.