Очаква се 9 млн. души (с милион и половина повече от миналото лято) да изберат българското Черноморие за своята ваканция. Това очаква Института за анализи и оценки в туризма, пише БНР.

На фона на оптимистичните прогнози, неудържимият скок на цените на горивата, на тока, храните, разходите за почивка тази година значително са се повишили. Ако през лято 2021 средната цена на едноседмична ваканция край морето за четиричленно семейство струваше към 1 700 лв., сега цената достига 2 400. Седем дневна ваканция, на човек, край вълните тази година излиза към 200-300 лв. по-скъпа. Но всичко зависи от категорията на хотела и дали резервацията е за пика на сезона или извън него. Между 20-30% нагоре са скочили цените на туристическите пакети в Слънчев бряг, заяви преди дни Теодор Пастармаждиев, член на УС на Съюза на собствениците в Слънчев Бряг в интервю за Радио България.

Между 10 и 20 на сто повече, спрямо миналото лято, пък ще излезе ваканцията на Северното крайбрежие, смята Павлин Косев - председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите. "Правим всичко възможно да балансираме с буфери, които сме имали за оптимизиране на разходите, с цел поскъпването да не се стовари пряко върху туриста, защото нямаме интерес от рязкото поскъпване на туристическите пакети, категоричен е Косев.

Според него, пакетите свързани с организирания туризъм се договарят с чуждите партньори поне година по-рано. " Ние не можем както си искаме да повишаваме цените, защото вече сме включени в техните каталози", казва Косев и добавя :

Летовниците се сблъскват с още една неприятна изненада - скок в цените на плажните принадлежности. Ако през последните две лета чадърите и шезлонгите се отдаваха под наем срещу символични суми, заради пандемията, сега вече сянката край морските вълни може да ви излезе доста солена. Цените на някои места започват от 30 лв. за чадър и два шезлонга и се се покачват. На места сянката на плажа струва колкото една нощувка в хотела.

И в къмпингите се се очаква ценови ръст. В популярния къмпинг Градина, това лято цените на нощувка са скочили с 10%.

Разходите за храна също се повишават. По-скъпа бира, цаца, кюфтета и салати почти навсякъде, отчитат летовници тази година. По източници на на Радио България, на плажа на Велека, край южното курортно селище Синеморец, портокаловият фреш струва 9 лв., бирата - 7 лв. , а порция сафрид с 4 рибки - 15 лв. Това обаче са цените извън пика на сезона. През месец август се очаква те да скочат още повече.

Съдейки по интереса от чужбина - ценовият шок не е отблъснал и чуждите туристи. Най-вече гости от Румъния, Полша, Чехия, Великобритания и Германия в идните месеци ще разпускат на Черноморието ни.