Във всяка страна има различни правила, които определят основния праг на платения отпуск за работниците. Може и да звучи странно за работниците в частни компании в нашите ширини, но на някои места по света платените почивни дни годишно са над 50 дни. Къде тези дни са най-малко и къде стоим ние като страна на картата, разказва Visual Capitalist.

Използвайки данни за законоустановения платен отпуск и платените официални празници във всяка страна по света Resume.io създава графика, за да покаже именно именно тази любопитна информация.

Countries with most paid vacation days

Данните в проучването се фокусират върху два вида платен отпуск: официални празници и платени отпуски. Така получаваме общата бройка на дните платен отпуск.

Според данните повечето страни в Европа имат над 30 платена отпуска, като се включат и националните празници. У нас това число е 33 дни, както е в Румъния, Полша, Лихтенщайн и Словения. Монако и Сан Марино водят класацията в Европа, съответно с 42 и 46 работни дни.

Някои африкански, европейски и централноазиатски държави, включително Того (43), Сан Марино (46) и Йемен (45), са изключително щедри при раздаването на ваканционни дни.

Най-много почивни дни имат в Иран - общо 53 ваканционни дни, като разпределението е почти по равно между официални празници и платен отпуск.

Междувременно други държави, като океанските страни Микронезия (9 дни) и Науру (10 дни), се нареждат в дъното на списъка. САЩ и Науру са на предпоследно място, като служителите имат право на минимум само 10 почивни дни в годината. Не всички служители в тези страни работят на тези условия, разбира се. Като цяло зависи от работодателите, като някои компании използват щедър платен отпуск, за да привлекат квалифицирани служители, докато други не предлагат такъв.

countries with most paid leave

Държава Дни платен отпуск
Иран 53
Сан Марино 46
Йемен 45
Андора 44
Бутан и Бутан 44
Того 43
Нигер 43
Мадагаскар 43
Монако 42

В повечето държави съществуват закони за предоставяне на задължителен отпуск на служителите. 22 в света държави имат благоприятна политика за 30-дневен отпуск, като цели 10 от тях се намират в Африка.

Държава Дни платен отпуск
Микронезия 9
Науру 10
САЩ 10
Палау 12
Кирибати 13
Мексико 14
Китай 16
Ливан 17
Филипини, Нигерия 17

Кои държави имат най-много официални празници?

Отново Иран е лидер и в тази класация. Страната има най-големия брой платени официални празници в света с общо 27 дни в годината, включително Деня на ислямската република. Следват Бангладеш (24), Азербайджан (21) и Камбоджа (21). Държавите в Европа имат между 9 и 20 дни, посветени на национални празници в годината, като у нас те са 13 дни на година.

Има и страни без официални почивни дни по повод празници, Либия няма платени официални празници, а Ливан има само два платени официални празника за година.

Countries with most paid public holidays

Някои страни имат много тържества и фестивали, които се провеждат ежегодни, но не всяко от тях се брои за официален почивен ден. В Индия например, въпреки че има множество фестивали и дни от национално значение, има само три платени национални празника: Ден на републиката, Ден на независимостта и рождения ден на Махатма Ганди. Всеки щат има право да добавя в календара платени почивни дни въз основа на своите религиозни, културни и други поводи.