Има много начини, по които закъснелият полет може да развали деня ви. Заради него можете да изпуснете следващият такъв, ако пътувате с прекачване, както и да изпуснете последния шанс за транспорт до хотела.

Това е и причината авиокомпаниите да са в постоянна борба за намаляване на средното им време за забавяне на самолетите им с цел клиентите им да бъдат удовлетворени от работата им.

От Official Aviation Guide се опитват да бъдат полезни на клиентите, като предлагат списък с фирмите в бранша, които се оказват най-точни по отношение на полетите си. От международната организация класират авиокомпаниите според представянето им навреме (On-Time Performance). То отразява процентът на полетите, пристигнали до 14:59 минути от обявеното време.

Според изчисленията най-точната авиокомпания не е някоя от големите и най-популярни в света. Това е латвийската AirBaltic, като при нея впечатляващите 90% от полетите са навреме.

Втора след нея е Hong Kong Airlines с резултат от 88.83%, следвана Hawaiian Airlines Copa Airlines.

В класацията не са включени само конвенционални, но и такива от сегмента на бюджетните. Три от тях влизат в топ 20 на авиокомпаниите с най-точни полети. Това са испанската Vueling Airlines, сингапурската Jetstar Asia и японската Skymark Airlines.