Наистина добрите сериали, пресъздаващи света на "големите пари", предизвикват силен интерес и ни "потапят" в една особена атмосфера на сделки, интриги, обрати, многопластовост на характерите и сюжета, на фона на голямо богатство или стремеж към него. Някои от тези сериали имат не само висока художествена стойност, но и "открехват вратата" към действително случващото се в света на бизнеса. Ето четири такива американски сериали, които си заслужава да гледате.

"Милиарди", 2016 г., САЩ

Да гледаш филма "Милиарди" (Billions), е като да наблюдаваш майсторска игра на покер между бизнес и закон. Сюжетът се основава на конфронтацията между борсовия гений Боби Акселрод и щатския прокурор на Ню Йорк Чък Роудс. "Отвън" милиардерът Акселрод изглежда като еталон на съвременен бизнесмен. Той плаща добре на служителите, търгува (привидно) честно и дори е примерен семеен човек, който искрено обича жена си и децата си.

Но възможно ли е да станеш "господар" на Уолстрийт само с честни методи? В това силно се съмнява прокурорът Чък Роудс, който се опитва да изведе Боби Акселрод "на светло". Нещата стават още по-сложни, когато по стечение на обстоятелствата Чък има лична причина, поради която не е готов незабавно да вкара Боби зад решетките.

Противниците са силни и опитни "играчи", така че всяка серия завършва с неочаквани обрати. Всички герои в сериала имат уникален чар и сложен характер, който се разкрива постепенно, показвайки истинските мотиви на героите. Особено удоволствие доставя и играта на Джон Малкович в ролята на руския олигарх. Досега са излезли на екран пет сезона на сериала.

"Стартъп", 2016 г., САЩ

Какво е общото между богат млад наследник, жена програмист от емигрантско семейство и хаитянски мафиот? Желание да създадат криптовалутата на бъдещето и да откупят правото си на свободен живот. Героите във филма започват "сенчест" бизнес с парите, получени от бащата на един от тях от продажба на наркотици. И те всички стават жертви на нечестен агент на ФБР, който е по-лош от всеки престъпник в този сериал.

В самото начало на сериала възниква искрена неприязън на зрителя към почти всеки герой. Но при развитието на сюжета на сериала виждаме героите като хора, заплетени от обстоятелствата и страховете си, с които възнамеряват да се борят с всякакви средства, вкл. не твърде законни.

След успеха на "Шерлок" и "Фарго", присъствието на Мартин Фрийман в актьорския състав обещава една вълнуваща история априори. Наистина, "Стартъп" е като "Игра на тронове" в своя жанр. Проблемите на бащите и децата тук се преплитат с високи идеали и човешки пороци, а криптовалутата се превръща не просто в символ на свобода и власт, а в главен герой. Досега са излезли на екран 4 сезона от сериала.

"Черен понеделник", 2019 г., САЩ

Сериалът показва тенденция от 80-те години и остроумен опит да се открие причината за една от най-големите кризи в борсовата история. На 19 октомври 1987 г. има колосален срив на борсовия индекс Dow Jones Industrial Average, който засегна не само САЩ, но и целия свят. Досега никой не може уверено да назове причината за този срив. Затова създателите на "Черен понеделник" споделят своята версия.

Със сериала пътуваме към "дивите" години и се запознаваме с брокерския екип на Jammer Group. Това е известната със своята ексцентричност търговска къща на Уолстрийт. Тя се управлява от самоуверения Морис Монро, който просто "хвърля" пари и е обсебен от това да бъде "номер едно" във всичко. Заедно с него в екипа влизат еманципираният и корав Дон, както и невротичен брокер на име Блеър. Героите търгуват, без да се откъсват от партитата, а стилът им на търговия е поразителен със смесицата си от хаос и рационалност. Тогава учудващо ли е, че именно те са причина за "бедствието"?

"Цена на капитала", 2012 г., САЩ

Това е уеб сериал от 6 епизода. Сценарият за него е написан от Брайън Де Чезаре - създател на медии за инвестиционно банкиране, сливания и придобивания.

Поредицата започва със запознаване с Джейсън - този млад и леко простодушен човек току-що е получил позиция на младши сътрудник в голяма инвестиционна компания. Положението на Джейсънне не е лесно. От едната страна са близките му. Майка му изпитва финансови затруднения след развод, дядо му е болен и се нуждае от грижи. От друга страна шефът на Джейсън го е заплашил с уволнение, ако не сключи нова печеливша сделка. Това означава, че има риск Джейсън да загуби работата си. Така шефът "сблъсква" главния герой с фактите: или той осигурява на компанията много изгодна сделка, или си "събира нещата".

Брайан Де Чезаре ни отвежда "зад кулисите" на света на големите инвестиции, където всяка сделка е на стойност стотици милиони долари и трябва да бъде сключена каквото и да струва това.