На 7 април светът отбеляза Международния ден на здравето. По този повод Световната здравна организация тази година избра да насочи вниманието върху диабет тип 2, тъй като глобалните нива на заболяването тревожно се увеличават.

Агенцията съобщи, че около 422 милиона души в момента живеят с диабет. И макар диабет тип 1 да е автоимунно заболяване, което често е наследствено, тип 2 е най-често срещаната форма на диабет и може да бъде причинен от фактори като затлъстяване и остаряване. При него панкреасът бива възпрепятстван от произвеждането на достатъчно инсулин, който да обработва захарта.

Затова яденето на правилните храни може да предпази човек от развиването на диабет тип 2. Изданието Business Insider състави полезен списък на някои от най-здравословните начини на хранене в света, които помагат за възпирането на хронични заболявания като диабета.

Средиземноморието

С наличието на свежи плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, червено вино, риба, млечни продукти, както и зехтин като основен източник на мазнини, средиземноморската кухня е известна като една от най-здравословните в целия свят.

Много проучвания са доказвали ползите от храненето с тази магическа комбинация от храни, като го свързват с по-добро цялостно здравословно състояние, намаляване на хронични заболявания като сърдечносъдови болести, удар, диабет тип 2 и деменция.

Скорошно изследване пък откри, че яденето на подобни храни и специалният фокус върху горските плодове и ягодите могат да предпазват от болестта на Алцхаймер.

Япония

Населението на „страната на изгряващото слънце” се радва на една от най-високите нива на продължителност на живота в света. Скорошно проучване свърза това с японската кухня, която е богата на определени карбохидрати, зеленчуци, плодове, риба и месо.

Правителството на азиатската държава издаде препоръчителен наръчник за хранене през 2005 г., което насърчи хората да ядат храна с ниско съдържание на наситени мазнини и преработени храни, но богата на карбохидрати, добивани от ориз и зеленчуци.

Учени са установили, че участниците, които плътно следвали хранителния наръчник, имали 15% по-ниско ниво на смъртност и при тях вероятността от развиване на заболявания, свързани с притока на кръв към мозъка, била по-малка.

Чаят и водата също се консумират редовно в Япония вместо преработените напитки.

Скандинавия

Ръжен хляб, мазна риба, местни плодове като шипка, кореноплодни зеленчуци и ферментирали мляко и сирене редовно се ядат в скандинавските страни Швеция, Дания, Норвегия, Финландия и Исландия.

Скорошно проучване откри, че подобна диета е съпоставима с ползите от средиземноморската кухня, както и че намалява възпаления, свързвани с хронични заболявания и повишен риск от рак на дебелото черво.

Западна Африка

Хората в Мали, Чад, Сенегал и Сиера Леоне надминават дори японците по здравословно хранене според неотдавнашно проучване.

Учени, които оценявали консумацията на полезни храни като плодове, зеленчуци, зърнени продукти, риба и храна, богата на фибри и Омега-3 мастни киселини, установили, че храненето в Западна Африка се класира на върха.

Храната в Западна Африка значително се различава в отделните 16 държави, но кухнята може да включва ориз, фъстъчена яхния, сушена и пушена риба, както и сладки картофи.

Франция

Френският парадокс терзае учените от години – как една нация, която яде храна с високо съдържание на наситени мазнини като сиренето, има толкова ниски нива на сърдечни заболявания и затлъстяване?

Според едно проучване ключът е в количеството на консумираната храна. Макар французите да нагъват кроасани, богата гама от сирена и месо, те го правят в малки порции.

Учените са установили още, че консумирането на висококачествена храна, която е апетитна и вкусна, може да помогне на човек да спре да се чувства ненаситен или преял.