Със съпругата ми скоро ще навършим 59 години и планираме да се пенсионираме в средата на 2021 г. (и двамата ще станем на 59 години). В момента живеем в Хюстън, но искаме да се преместим някъде с повече природа, по-меко време и по-малко трафик. И двамата понасяме топлината по-добре от студа. Така започва писмото си този човек до изданието MarketWatch, търсейки експертни съвети как да постъпи с финансите си след пенсиониране.

Той казва, че двамата със съпругата му работят 35 години. "Съпругата ми е увеличила вноските за социално осигуряване за около 28 години, а аз съм увеличил вноските за 31. Ще имаме около 46 000 долара пенсионни доходи, както и достъп до медицинска застраховка за пенсионери. Имаме около 2,6 милиона долара активи, нямаме дълг, имаме къща на стойност около 480 000 долара. Очакваме да похарчим около 600 000 долара за дом, където и да се озовем", пише той.

Първоначалният им е да преместят в Кашкайш, Португалия. По думите им важно за тях е да има хубава природа, хубаво време. "Но настоящата вирусна ситуация ни накара да преосмислим преместването от САЩ, където бихме били "аутсайдерите" за дълго време", пише той в писмото си.

Какво ги съветват експертите?

От MarketWatch съветват двамата си читатели да отидат в Португалия. "Предполагам, че няма да останете дълго време аутсайдери и че бързо ще намерите други емигранти като вас. Потърсете група във Facebook и започнете да създавате контакти, може би преди да пристигнете, за да улесните процеса на уреждане", казват експертите.

"Ако все пак бързо сметнете, че Кашкайш е чудесно място за почивка, но все пак не е вашата мечтана дестинация през цялата година, това е добре. Поне не ви остава да се чудите. Може да отидете да изследвате друга част на Европа, вместо да се приберете по-рано. Все пак имате този бюджет за пътуване".

Ако все пак се пенсионирате в САЩ, имате толкова много възможности за избор. Тази държава е красива и вашето старание да спестявате и инвестирате отваря избор, който другите не могат да си позволят. Защо не пътувате из цялата страна и не живеете в тези градове по няколко седмици? Останете по-дълго, ако ви харесва.

Най-добрите опции за къща на пазара на имоти в САЩ за момента, според MarketWatch

Бенд, Орегон

Според експертите там има красива природа. Изобилие от дейности, свързани с туризъм и колоездене. Оживен център на града. Най-слънчевото място в Орегон. Според сайта Livability този град със 100 000 души в централната част на Орегон "осигурява лесен достъп до всички приключения на открито, които бихте могли да поискате".

Флагстаф, Аризона

Спокоен планински град, където цените на жилищата, макар и доста над средните за страната, са по-евтини, отколкото в Бенд. Livability включва града в най-новите си класации на 100 най-добри по-малки и средни градове за живеене, цитирайки "впечатляващо качество на живот" и "много възможности за изкуства и развлечения". Неговите 75 000 жители ценят отдих и престой навън.

Анаполис, Мериленд

Анаполис, столицата на Мериленд и в залива Чесапийк също предлага разнообразни дейности колоездене, гребане и други водни спортове.

Според експертите този град не е евтина опция.