Не за първи път идилично село, разположено на върха на някой хълм в Италия със застаряващо население иска да "налее" нова кръв сред жителите.

Обикновено, за да се случи това страната обявява продажба на къщи в селото, отдавна неизползвани срещу 1 евро. В изоставени села от цялата страна чужденци грабят имоти за жълти стотинки - като сделката е, че те трябва да реновират къщата в рамките на определен период от време.

Някои села обаче са дори по-изобретателни - като Кандела в Пулия, която през 2017 г. предлага на бъдещите жители 2000 евро да се преместят там.

Сега на хоризонта се задава дори още по-изгодна сделка. Санто Стефано ди Сесанио, средновековно село в Абруцо, регион в източната част на Италия, предлага да плати на хората, желаещи да се преместят и да започнат бизнес там - и дори ще ги подкрепи, като им осигури място за живеене с номинален наем.

"Искаме да дадем възможност на селото да продължи да живее", каза кметът Фабио Сантавица пред CNN.

Но каква е уловката? Трябва да сте жител на Италия (или да имате законната възможност да станете такъв) или гражданин на ЕС и да сте навършили 40 години.

Село в планината

Санто Стефано е най-известен с Sextantio, неговия луксозен хотел, чиито стаи са разположени в отделни селски къщи.

Но хотелът е далеч от останалата част от селото, което се намира на 1250 метра надморска височина в красивия национален парк Gran Sasso e Monti della Laga. Жителите са само 115 и около половината от тях са пенсионери. По-малко от 20 са на възраст под 13 години.

Това са официалните данни. Всъщност Сантавица казва, че броят на целогодишните жители е между 60 и 70. Така че сега властите предприемат действия.

Общинският съвет ще плаща на новите жители месечна такса в продължение на три години до максимум 8 000 евро годишно. Съветът ще плати еднократна вноска в размер до 20 000 евро, за да започне новият заселник предприемачески бизнес.

Новите жители ще получат и имот, в който да живеят, срещу "символичен" наем.

Но колко "символичен" - все още не е ясно. Ще се анализират всички кандидати, за да решат властите колко да вземат, преди да изготвят финансовите подробности.

Силна конкуренция

Около 1500 души са кандидатствали от стартирането на схемата на 15 октомври. Но съветът иска да запази броя на около 10 души или пет двойки. "Искаме постепенно да увеличаваме жителите," казва Сантавича.

Не можете да се преместите там и да започнете какъвто и да е бизнес. Схемата е валидна за определени от съвета като ключови дейности: работници по поддръжката, собственици на дрогерии или тези, които могат да работят и продават храна в района.

Кандидатите трябва да са на възраст между 18 и 40 години и да не живеят в района около Санто Стефано. Те трябва да са или жители на Италия, граждани на ЕС, или да притежават правото да останат в ЕС за неопределен период. Ако вече живеят в Италия, те трябва да идват от район с повече от 2000 жители.

Освен това трябва да останат в града минимум пет години. Отново няма официален процес за принуждаване на хората да останат за целия период, но Сантавица казва, че тъй като това са публични пари, ще трябва да има някакви "ограничения", за да се гарантира, че хората не идват, вземат парите за една година и си тръгват

Отдалечените селски градове на Италия, особено в планинските райони и в южната част на страната, търпят изселване на жители от края на Втората световна война, като хората се преместиха в градовете, за да търсят работа.

След настъпване на пандемията, с преминаването на работа от дома, се забелязва възроденият интерес на италианците към селските райони.

"Тези села живеят, докато в тях има хора", казва кметът. "За да върнем Санто Стефано към живота имаме нужда от по-млади хора. Имаме чувство за граждански дълг, което ни тласка към това. Тук не става въпрос за продажба на нищо. Искаме да започнем неща, които ще позволят на селото да продължи да живее."