Организация с нестопанска цел в Северозападен Арканзас предлага безплатни биткойни на стойност 10 000 долара в опит да привлече хора в региона, предаде Business Insider.

Програмата е част от план за стимулиране на заселването в Северозападен Арканзас и за създаване на крипто център в района, според Съвета на Северозападен Арканзас, който предлага стимулите. Офертата е отворена за всеки, който иска да предприеме този ход.

Според президента и главен изпълнителен директор на съвета Нелсън Пийкок предложението е в крак с тенденцията за използването на криптовалута като начин на плащане, но допринася и за привличането на нови таланти в региона.

Това не е първата подобна инициатива на Северозападен Арканзас. Районът насърчава художници, предприемачи и други видове технологични таланти да се преместят там, като им предлага стимули от 10 000 долара в брой и велосипед.

Офертата, финансирана от Walton Family Foundation (фамилията зад Walmart) - събира над 35 000 кандидати от 115 страни и до момента 50 души са се преместили в региона.

С предложението за биткойни, Съвета на Северозападен Арканзас се надява да привлече хора, които да запълнят 7500 работни места в сектора на технологиите през следващото десетилетие.

Северозападен Арканзас разполага с технологичен център в кампуса на Университета в Арканзас, който е известен като Blockchain Center of Excellence.

Това е един от регионите, които се опитваха да привличат хора, които са на дистанционна работа по време на пандемията. В съседния щат Оклахома пък Тулса предложи 10 000 долара на тези, които решат да се преместят там през ноември 2020 г.

В Гринсбърг в Индиана предлагаха на новите заселници по 5 000 долара а, програмата на Западна Вирджиния обещава 12 000 долара на тези, които живеят и работят в щата в продължение на две години. Програмата привлече толкова много кандидати, че онези, които не бяха избрани, щатът помощ от 2 500 долара за изплащане на ипотеката.