Бил и Мелинда Гейтс са една от най-успешните двойки в историята. Те са познати на света като милиардери и едни от най-големите филантропи. Но рано или късно всяко начало стига до своя край и за изненада или не, преди месец дойде новината за техния развод, пише Entrepreneur.

Макар, че новината не звучи съвсем положително, не пречи да се погледне от поучителната страна на нещата. Ето три лидерски урока от развода на Мелинда и Бил.

Определяйте сами успеха си

Когато бракът приключи, най-лесно е той да бъде класифициран като провал. Това обаче не е съвсем правилен подход. Успехът за един човек, може да бъде краен провал за друг.

За повечето двойки може би успехът означава щастлив живот, дом за децата и др., независимо от това дали бракът им е свършил или продължава.

Би било добре за лидерите да научат и този урок. Докато развивате бизнеса си, ще има и възходи и падения. Някои ще определят неуспеха като краен провал. Ако позволите на другите да определят вашия успех (или неуспех), тогава ще се вслушвате само в критиките и няма да имате поле за растеж.

Всички партньорства търпят развитие

Това е трудно за осъзнаване, но всички всички отношения, бизнес или не, се развиват с течение на времето. Понякога това е за добро, а понякога се стига до много трудното решение за прекратяване на партньорството.

В началото на всяко голямо партньорство е целта - причината двама души или организации да се обединят. По пътя към постигането на целта обаче, за някоя от страните може да излязат нови хоризонти и партньорството, което на пръв поглед изглежда чудесна възможност, се превръща в проблем.

Може и да е трудно да вземем решението да се разделим с дългогодишен бизнес партньор, но е добре да знаем, че в крайна сметка може и да е за добро.

Да сме честни е от ключово значение

Да осъзнаем, че е дошло времето да се разделим с партньор - било то бизнес или не - може да бъде трудно. Да бъдеш честен с партньора е от съществено значение за отношенията.

При вероятно разтрогване на бизнес отношенията може да се чувстваме уязвими и несигурни, но трябва да разберем, че дължим на бизнеса си най-доброто решение. Истината винаги излиза наяве и най-добре е да бъдем честни с партньора си навреме. Ако бизнес партньорът не е в състояние да отговори на важните за вас нужди, може би е време за промяна.