Забелязват се тенденции в промяната на търсенето на имоти в последната година, което може да се отдаде на кризата, която ни застигна. Приоритетите на купувачите се променят. Ако преди са се търсили жилища в затворени комплекси, сега търсенето е още по-голямо. Търсят се и повече къщи. Тези, които имат възможност и решат да инвестират в жилище, го правят на места, отдалечени от града, близо до природата и с по-малко съседи. Това заяви инж. Пламен Андреев, управител на компания "Планекс Инвест", в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

"Жилището придобива друга стойност и друга функция. Работата вкъщи означава повече присъствие у дома. Съжителството на цялото семейство изисква по-голямо пространство. Жилището вече трябва да има и по-голяма височина, да има повече въздух за обитателите. Трябва не просто да се вентилира със системи, а да има естествена вентилация. Добрият вариант е да не се ползва асансьор", заяви той.

Търсенето се насочва към райони с нискоетажно застрояване - крайградски територии.

"Цената на строителството на един имот се формира от няколко компонента - цената на земята, инфраструктурата, която трябва да се изгради там, строителната стойност. От тях най-голямо влияние има цената на земята и прилежащата й инфраструктура", коментира Андреев.

Как да познаем добрите проекти и цената ориентир ли е?

Според Андреев е трудно да бъдат определени точните параметрите на един добър проект.

"Всичко започва от концепцията на проекта, то това каква е застроената част на терена, който принадлежи към този проект, какъв е достъпа, какво ще е бъдещето състояние на локалната инфраструктура и др. За лукс вече се считат високите прозорци, високите помещения, градина на партерно ниво и т.н" заяви инж. Андреев.

Има ли повишено търсене на къщи?

По думите на експерта вече има предпочитания за къща в комплекс, спрямо самостоятелна къща в някой квартал на София или около града.

"В момента българите търсят неголяма къща с двор. Предпочита се къщата да не обзаведена. Купувачът оценява и други фактори, като движението на автомобили в комплекса", заяви Андреев.

По думите му различните категории имоти вървят паралелно като търсене. "Към момента имаме 50% реализация на имотите от първия етап на проекта "Морени клуб резиденс". Продажбите се движат паралелно и за апартаменти в по-нисък ценови клас, както и в апартаменти в стандартен клас и в еднофамилни къщи", казва Андреев.

"В момента разширихме първия етап и се надяваме към есента на тази година да сме завършили всичко, което е от едната част на трасето. Целият проект е планиран за 5 години, но с този етап ще го завършим по-скоро".